Ota yhteyttä meihin

Blogi

Tuulisähkön hinta, tuotanto ja ympäristöystävällisyys

Tuulisähkön Hinta

On todistettu, että tuulisähkö on yksi ympäristöystävällisin vaihtoehto, jonka voit valita, kun valitset sähköntuotannon yritystä. Tuulisähkön hinta saattaa olla hieman kalliimpi verrattuna muihin sähkömuotoihin, mutta ekoteko tuo varmasti hyvän mielen ja samalla autat ympäristöä. Lue lisää, miksi kannattaa valita tuulisähkö ja miten sen hinta muodostuu.

Tästä artikkelista löydät tietoa tuulisähköstä, miten sitä tuotetaan ja miksi sinun olisi kannattavaa maksaa siitä hieman kalliimpaa hinta.

Mikä on tuulisähkö ja miten sitä tuotetaan?

Kun puhutaan tuulisähköstä, tarkoitetaan sähkön tuotantoa, joka tuotetaan tuulivoimaloissa. Tuulivoimaloissa on tuuliturbiineja, jotka tuottavat sähköä muuttamalla tuulen liike-energiaa sähköksi. Tuuliturbiinit ovat torneja, joiden päässä on pyöriviä lapoja, jotka tuottavat tätä liike-energiaa, joka muuttuu sähköksi ja siirretään kotiisi.

Vuonna 2021 Suomessa oli reilut 900 tuulivoimalaa, mutta lisää hankkeita on suunnitteilla. Tuulivoimaloita löytyy eniten Suomen pohjanlahden läheisyydestä. Tuulivoimaloita on myös merellä ja sisämaalla, korkeimmilla kohdilla, joissa löytyy kovempaa tuulta.

Suomeen Poriin rakennettiin vuonna 2010 maailman ensimmäinen merituulivoimala (Pori Offshore Pilot), joka on tarkoitettu dynaamisiin ja raskaisiin jääolosuhteisiin. Tämä pilotti on maailmankuulu.

Parasta on, että tuulivoimaloiden tuottama tuulisähkö on uusiutuvaa. Tästä syystä tuulisähkö on ympäristöystävällistä, ja moni meistä haluaakin valista tämän sähkömuodon sen ympäristöystävällisyyden vuoksi.

Mikä on tuulivoiman hinta ja mistä se muodostuu?

tuulisahko Sähkönhintaa.fi

Pohjoismaiden sähköpörssi määrää yleisesti sähkön hinnan. Eri vuorokauden aikana voi olla eri hinta tai sitten voi valita jokaiselle kilowatille tasahinnan, riippuen yrityksestä, joka tuottaa sähköä.

Yleisesti sähkön hinta on tuntikohtaisesti halvempaa yöllä ja kesällä ja kalleimmillaan päivällä ja talvisin. Tuulisähkön hintaan vaikuttavat lisäksi sääolosuhteet, kuten esimerkiksi tuulen voimakkuus, lämpötilat sekä erilaiset äkilliset infran muutokset.

Se, miten paljon tuulisähkön hinta on, riippuu täysin sähköä tarjoavasta yrityksestä. Isoin merkittävä tekijä hintaan on se, mille alueelle sitä tarjotaan. Hintaan vaikuttaa myöskin paljon kuluttajien tottumukset.

Jos pitäisi antaa tuulisähkön hinnalle jonkinlainen hintahaarukka, se sijoittuu suurin piirtein 5,10 snt/kWh ja 8,90 snt/kWh välille. Mikäli käyttää niin sanottua sekasähköä, hintojen erot ovat hyvin pieniä. Esimerkkinä voidaan ottaa kaupungissa sijaitsevan yksiön, jonka koko on noin 15 m2, hinnaksi tulee halvimmillaan noin 78 euroa vuodessa. Kalleimmillaan samankokoisen asunnon tuulisähkön hinnan vuosikulut voivat olla noin 152 euroa vuodessa.

Miksi valita sähkömuodoksi tuulisähkö?

Emme voi elää ilman sähköä ja sähköä tarvitaan lisää koko ajan. Tavallinen sähkön tuotanto on kuitenkin ympäristölle haitallista, kun puhutaan esimerkiksi ydinvoimaloista tai erilaisten fossiilisten polttoaineiden polttamisesta. Tällaiset sähkön tuotantomuodot ovat haitallisia ympäristölle, tuottavat tarpeettomia jätteitä ja eivät ole uusiutuvia.

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen vähentyminen ja erilaiset päästöt ovat globaaleja huolenaiheita kaikkialla maailmassa. Tähän huoleen ollaan herätty ja siksi uusiutuva energia ja sähkö on saanut yhä enemmän huomiota ympäri maailmaa sekä siihen panostetaan tällä hetkellä yhä enemmän ja enemmän.

Ilmastomuutos on kansainvälinen huolenaihe, ja tämä ongelma on valitettavasti ihmisten aiheuttama. Ilmastonmuutoksen suurin syy on kasvihuonepäästöjen jatkuva lisääntyminen ja uusiutuvan sähkön tuotannolla sitä pyritään vähentämään.

Uusiutuvia sähkömuotoja ovat vesivoimalat, aurinkokennot ja tietenkin tuulivoimalat. Tuulivoimaloita (ja muista uusiutuvia sähköntuotantomenetelmiä) rakennetaan yhä enemmän, sillä sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä pyritään vähentämään. Se, miten paljon sähkön tuotannosta johtuvia päästöjä pystytään vähentämään, riippuu siitä, miten paljon uusiutuvalla sähköllä, kuten tuulivoimalla, korvataan esimerkiksi hiilivoimalla tuotettua sähköä.

Lisäksi uusiutuva energia on pitkällä aikavälillä edullisempaa, lisää työpaikkoja paikkakunnilla ja tietenkin on ympäristöystävällistä. Energia Asenteet –tutkimuksen mukaan, vuonna 2019 peräti 83 % toivoi tuulisähkön lisäämistä Suomeen.

Tuulisähkön plussat    

 • Tuulisähkö on yksi puhtaimmista sähkömuodoista  
 • Pienennät hiilijalanjälkeäsi valitsemallasi tuulisähkön ja autat ilmastonmuutoksen estämisessä    
 • Tuulisähkö on uusiutuvaa ja siten ympäristöystävällinen vaihtoehto
 • Jopa 80 -90 % tuulisähkössä käytettävistä raaka-aineista voidaan kierrättää
 • Sähkön kilpailutus kannattaa myös tuulisähkön kohdalla

Tuulisähkön miinukset

 • Tuulisähkön tuottamiseen vaaditaan melko isoja tiloja         
 • Tuulivoimalat vaikuttavat maisemiin ja niiden kauneuteen   
 • Tuulisähkö ja tuulivoimalat vaativat tuulisen paikan toimiakseen    
 • Tuulivoimala saattaa haittaa lähellä oleville asumuksille meluhaittaa          
 • Tuulivoimalan rakennusvaiheessa syntyy ympäristöhaittaa
 • Tuulivoimalan käyttöikä on melko lyhyt, jota jotkut pitää huonona puolena

Yhteenveto ja päätelmä tuulisähköstä

Kun mietitään tuulisähkön tuotantoa, tuulivoimaloiden rakentamista, haittoja ja hyötyjä, niin päädymme siihen, että tuulisähkö on ympäristöystävällistä, vaikka tuulisähkön hinta onkin hieman muuta sähköntuotantoa kalliimpaa.

Vaikka hinta kuluttajalle voi tuntua aluksi kalliimmalta, uusiutuvan tuulisähkön hinta on vuositasolla vain noin 10 euroa kalliimpaa. Tuulisähkö ja tuuliturbiinit ei tuota ympäristölle haitallisia päästöjä lainkaan ja sen takia onkin järkevää valita itselleen tuulisähkö.

Kun ajatellaan tulevaisuutta, hyviä ja huonoja puolia, voidaankin sanoa, että pitkällä aikavälillä tuulisähkö on kuluttajille sekä tietenkin ympäristölle edullisempi ja parempi vaihtoehto. Kannattaa myös huomioida, että mitä enemmän kuluttajia valitsee tuulisähkön, sitä edullisemmaksi tuulisähkön hinta tulee olemaan.

Ihmisten tulisi vähentää oma hiilijalanjälkeensä ilmastomuutoksen takia, joten tuulisähkö on yksi loistava tapa tehdä se.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi