Ota yhteyttä meihin

Blogi

Paljonko maksaa 20000 KwH sähkö

20000 kwh sähkön hinta

Sähkölasku ja niiden suuruudet ovat puhuttaneet paljon, varsinkin, kun sähkön hinta on ollut korkealla. Sähkölaskusi loppusumma koostuu sähkön siirtohinnasta, sähkön veroista sekä sähkön tuotannon hinnasta.

Jollei sinulla ole solmittu määräaikaista, kiinteähintaista sähkösopimusta, voi sähkölaskun suuruus vaihdella voimakkaasti kuukausittain. Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset, jotka ovat sidottu pörssisähköön, voit kilpailuttaa, jolloin voit itse vaikuttaa sähköenergian hintaan.

Mistä sähkölasku koostuu?

On aina hyvä tietää, mistä sähkön lopullinen hinta tulee koostumaan. Sähkön tuotannon hinta lasketaan yleensä sähkön käytön mukaan kilowattitunteina (kWh) ja se kerrotaan sähköyhtiön yksikköhinnalla (c). Hinnat vaihtelevat paljon sähköyhtiöiden välillä, joten vertaa eri sähköyhtiöiden hinnastoja.

Tämä on vain sähköenergian hinta, tämän lisäksi sähköstä maksetaan arvonlisävero, joka on 24 % sekä sähkön siirtohinta. Sähkön siirtohinnasta vastaa aina paikallinen sähkön toimittaja, ja hinta riippuu siitä, missä päin Suomea asut. Sähkön siirtohintaan ei voi vaikuttaa, se on aina sama kuukausittain.

Vaikka et pysty vaikuttamaan verojen tai sähkön siirtohintaan, sähköenergian hinnan voit aina kilpailuttamaan.

Mitä tarkoittaa kilowattituntihinta?

Sähkön hinta eli kWh voi vaihdella suuresti niin maittain kuin paikkakunnittain Suomessa. Lisäksi kWh:n hintaan vaikuttaa se, onko sopimasi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus vaihteleva vai perustuuko se pörssisähkön hintaan. Vaihtelevassa sähkösopimuksessa sähkön hinta tarkistetaan tavallisesti puolen vuoden välein.

Pörssisähkön hinta on joka tunti eri, mutta sähkölaskussa näet vain kuukausikohtaisen sähkönkulutuksesi kokonaisuudessaan. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa sähkön hinta oli Euroopan keskitasoa, mutta viime vuonna kWh- hinnat nousivat Suomessa ennätyskorkeiksi talvella.

Tyypillisesti sähköenergian hinta liikkuu 5-7 sentin välillä /kWh. Tällöin, 20 000 kWh hinta vuodessa 5 sentin hinnalla tulisi olemaan 1000 euroa.

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hintaan?

Sähköenergian hintaan vaikuttaa myös moni tekijä, miten sähköä saadaan tuotettua, sähkömarkkinat Euroopassa, sähkön kysyntä ja tarjonta sekä sääolosuhteet. Talvella sähkön hinta on yleensä korkeampi, koska sähkön kysyntä on suurempi.

Sähkön hintaan vaikuttavat myös sääolosuhteet, koska sähköä tuotetaan myös uusiutuvien energiatuotannon avulla. Suomi kuuluu pohjoismaiden Nord Pool sähköenergian tuotantoverkkoon, jolloin sähkön hintaan Suomessa vaikuttavat niin ikään Ruotsin, Tanskan ja Norjan sääolosuhteet.

Jos näissä maissa esim. kesät ovat vähäsateisia, vesivoiman tuotanto on vähäistä eikä energiaa saada tuotettua tarpeeksi. Samalla tavalla tuulivoimaan vaikuttaa vähätuuliset vuodenajat, joka tulee vaikuttamaan suoraan sähkön hintaan.

Säästä pienillä muutoksilla

Kuten jo aiemmin mainitsimme, sähkön hinta on ollut viime aikoina erittäin korkealla, pörssisähkön hinta oli tarkastelujaksolla keskimäärin melkein 20 senttiä /kWh. 20 000 kWh:n hinta on 4000 euroa vuositasolla, mikä on melkein nelinkertainen summa normaaliin 5-7 hintaan kuukaudessa.

Voit säästää pienillä muutoksilla, kuten käyttää sähköä edullisina tuntiaikoina, kuten öisin ja viikonloppuisin. Muista myös, että sähkön hinnan kilpailutus myös kannattaa aina, vertaile eri sähköyhtiöiden hintoja eri työkalujen avulla.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi