Ota yhteyttä meihin

Blogi

Aikasähkö on edullisinta yöaikaan

Aikasähkö voi parhaissa tapauksissa auttaa säästämään sähkölaskussa huomattavia summia.

Julkaistu

päällä

Aikasähkö

Aikasähköllä tarkoitetaan sähköä, jonka hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan.

Aikasähkö on tavallisesti jaettu yö- ja päiväsähköön. Tämä tarkoittaa sitä, että eri vuorokauden aikoina sähköllä on voimassa eri hinta. Kun tekee sähkösopimuksen, jossa käytetään aikasähköä, on yöaikaan käytettävä sähkö usein huomattavasti edullisempaa kuin päivällä käytetty. Varsinkin talossa, jossa käytössä on sähkölämmitys, voidaan lämmityskuluissa säästää paljon aikasähkön avulla. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että lämmitys on mahdollista ajoittaa pääsääntöisesti yölle.

Yöllä käytettävän sähkön hinta on voimassa valtakunnallisen vyöhykejaottelun mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kello 22-07 väliselle ajalle kannattaa ajoittaa paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttö. Myös esimerkiksi puhelimien ja tietokoneiden lataus kannattaa ajoittaa tulloin yöajalle. Parhaiten aikasähkö soveltuu käytettäväksi niissä asunnoissa, joissa päivällä voidaan lämmitys korvata esimerkiksi takalla tai leivinuunilla.

Aikasähkö ja pörssisähkö

Päivä- ja yösähkön lisäksi on myös olemassa pörssisähkö, eli tuntisähkö joka on myös aikasähköä. Pörssisähkön kohdalla hinta vaihtuu jokainen tunti. Jos olet tehnyt sopimuksen pörssisähköstä, voi talvisin laskuissa esiintyä hetkellisesti huiman korkeita hintapiikkejä. Vastaavasti keskellä päivää voi olla hyvin edullisia tunteja. Edullisemmat tunnit tasaavat lopulta sähkölaskun kokonaiskustannuksia. Kuluttaja maksaa aina todellisen hinnan, oman kulutuksensa mukaisesti. Sähkölasku pitää aina sisällään kyseisen laskutusjakson keskihinnan sähkölle sekä kuluneen sähkön määrän.

Aikasähkö voi edesauttaa tekemään tuntuvia säästöjä sähkölaskuun, mutta se vaatii kuluttajalta niin oman sähkönkulutuksen, kuin käytettävissä olevien laitteiden kulutuksen tuntemista, sekä aavistuksen suunnitelmallisuutta. Kun puhumme aikasähköstä, sillä yleisesti ottaen tarkoitetaan yösähköä. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös pörssisähkö on aikasähköä.

Aikasähkö sekä talvi ja lämmityskausi

Jos olet aikeissa tehdä aikasähkösopimuksen, mieti ensin hieman tulevia kuukausia. Talvet ovat aina sähkön hintaa ajatellen ajanjaksoja, joissa sähkön hinta nousee. Tämä johtuu siitä että, tuuli- ja vesivoimalat tuottavat sähköä vajaasti, korkeiden pakkaslukemien vuoksi. Talvet ovat yleisesti sähkölaskun kannalta pahimpia paikkoja. Näin ollen talvikaudella kiinteä tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus toisi enemmän turvaa ja ennustettavuutta kauden sähkölaskuihin.

Talon lämmitys vie ison palan kokonaisenergiankulutuksesta. Siksi olisikin hyvä, varsinkin talvella lämmittää taloa puilla, jos vain mahdollista. Sähkön kulutukseen ja kulutuksen pienentämiseen on myös mahdollista vaikuttaa suuresti. On kannattavaa aloittaa siitä, että  tiivistää ikkunat kunnolla. Olet varmaan kuullut sanonnan: Ei hukata lämpöä harakoille? Kun lämpö pääsee vuotamaan ulos, käy juuri näin. Talven ilmiöt näkyvät sähkölaskuissa auttamatta, varsinkin jos on tehnyt sopimuksen, mikä perustuu aikasähköön. Joka puolestaan perustuu aina sen hetkiseen sähkön markkinahintaan. Talvella kovien pakkasten aikaan, ei vuorokauden ajalla ole enää kovin suurta merkitystä aikasähkön kannalta, sillä sähkön hinnat ovat jatkuvasti hyvin korkealla.

Kuinka aikasähkön hinta muodostuu?

Aikasähkön hinta muodostuu sähköpörssin, Nord Poolin pohjahinnasta, sekä sähköyhtiön pohjahinnan päälle laskemasta omasta marginaalista ja veroista. Ensin lasketaan pörssihinnan lisäksi marginaali, johon on laskettu kaikki sähköyhtiön kustannukset, kulut, sekä katteet. Viimeisenä hintaan lasketaan vielä verot. Kun nämä on laskettu, saa kuluttaja tietää kilowattitunti hinnan. Kukin sähköyhtiö määrittelee itse oman marginaalin, mikä tekee hintaeroja sähköyhtiöiden välillä. Myös sähköyhtiön maksama hinta pörssissä vaihtelee. Tämä selittää merkittävät erot aikasähkö hinnoissa.

Yö- ja päiväsähkön sopimuksissa käytetään aina pohjalla sopimuksen tehdessä olevia pörssihintojen keskiarvoja. Spot -sähkösopimuksissa taas kuluttajan hinta muodostuu aina todellisen pörssin hinnan mukaan. Kun käytössä on Spot -sähkö, kylmät talvipäivät ja kuukaudet ovat tietenkin huomattavasti kalliimpia kuin lämpimät kesäpäivät ja kuukaudet. Tällöin sähköä kuluu huomattavasti vähemmän lämmitys kulujen vuoksi.

Sähkön kilpailutus kannattaa

Tänä päivänä lähes kaikki sopimukset ja  taloudelliset menot ovat kilpailutettavissa. Tästä on tullut monille jo osa arkipäivää, koska sähkön kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Kilpailutus ei koskaan sido mihinkään. Sen avulla voidaan hyvin tarkistaa, onko hinta olemassa olevan hyödykkeen, millään tavoin taloudellisesti järkevä.

Sähkön hintavertailu siis kannattaa. Sen saa toteutettua internetin välityksellä, eikä tarvitse soitella eri sähköyhtiöitä läpi. Kaikki tiedot, jotka tarvitset kilpailutukseen löytyvät helpoiten edellisestä sähkölaskusta. Jos jostain syystä sähkölaskua ei ole saatavilla, niin kilpailutuksessa annettujen tietojen perusteella voidaan laskea myös kulutusarvio. Tässä käytetään muiden vastaavilla tiedoilla olevien asiakkaiden kulutustilastoja.

Kun kuluttaja löytää omia tarpeita vastaavan sopimuksen, vahvistetaan se omilla verkkopankkitunnuksilla sähköyhtiön ohjeiden mukaisesti. Samalla voidaan valtuuttaa uusi sähköyhtiö hoitamaan sähköyhtiön vaihdon. Sinun ei tarvitse siis tehdä mitään, sähköyhtiöt keskenään hoitavat käytännön asiat. Saat näistä aina myös tiedon, joko kirjeitse tai sähköpostiin.

Vinkkejä joilla voidaan vaikuttaa omaan sähkölaskuun

vinkit aikasahkolla saastamiseen Sähkönhintaa.fi

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen on tärkeää ja jo pienilläkin muutoksilla voi olla mahdollista saada oma kulutus pienemmäksi. Seuraavaksi annamme yksinkertaisia vinkkejä, joilla voit vaikuttaa omaan sähkönkulutukseen ja sitä kautta saamaasi sähkölaskuun.

  • Huolehdi että ikkunasi ovat hyvin tiivistetty.
  • Tarkista että sähköä kuluttavat laitteet ovat kunnossa eivätkä elinkaarensa päässä.
  • Käytä lämmitykseen puuta, jos suinkin mahdollista.
  • Vanhat patterit ja termostaatit kannattaa vaihdattaa uusiin. Näin voi säästää jopa 20 % lämmitysenergian kulutuksesta.
  • Talvisin kannattaa hyödyntää tuloilman jälkilämmitystä. Optimaalinen asetusarvo on noin 17 astetta, ja poistoilman lämmöntalteenottoa. Muista myös säätää tuloilmaventtiilit talviasentoon.
  • Älä turhaan venytä lämmitys- ja saunomisaikoja. Tiesitkö että, heti valmis -kiuas voi kasvattaa sähkölaskua jopa 200–300 euroa vuodessa.
  • Pörssisähkö sopii parhaiten kuluttajille, jotka pystyvät säätelemään omaa sähkönkulutusta, ja ajoittamaan sitä halpoihin tunteihin. Kuten esimerkiksi yösähköön.
  • Jos taloudessa on vesivaraaja, sen aikaohjausta voi hyödyntää ja suihkussa käytettyä aikaa lyhentää.
  • Kylpyhuoneen lattialämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota säätämällä lämmitystä. Liian lämmin lattialämmitys kasvattaa sähkön kulutusta suotta.
Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi