Ota yhteyttä meihin

Blogi

Sähkön hintakehitys – mihin suuntaan sähkön hinta tulee menemään

Monet miettivät tällä hetkellä millä tavalla sähkön hinta tulee kehittymään lähitulevaisuudessa sekä pitkällä tähtäimellä.

Julkaistu

päällä

Sähkön Hintakehitys

Sähkön hinta on vaihtelevaa ja sen vaihtelevuus riippuu hyvin paljon vuodenajoista. Sähkölaskun saatuasi, voit ihmetellä, mistä sähkön hinta koostuu ja voitko itse vaikuttaa, kuinka paljon sähköstä maksat.

Koska sähkön hinta vaihtelee, on hyvä tietää, mistä kaikesta sähkön hinta muodostuu ja miten hinnankehitys vaihtelee. Useat eri tekijät vaikuttaa sähkön hinnan kehitykseen ja voit oppia myös miten sähkön hinnan vaihtelua voidaan ennustaa.

Miksi sähkön hinta vaihtelee?

Pohjoismaissa sähköä tuotetaan tuuli- ja vesivoimalla sekä ydinvoimalaitoksissa. Sähköä tuotetaan myös voimapolttoaineista, kuten kivihiilistä, öljystä ja maakaasusta. Sähkön hinta ilmoitetaan yksikköinä, yksikkö on e/MWh eli euro per megawattitunti.

Yleisesti sähkön hintakehitykseen vaikuttaa säävaihtelut sekä vuodenajat. Voimakkaat tuulet nostavat tuulisähkön voimaa, kuin taas runsas sade tulee tuottamaan enemmän sähköä vesivoimalla. Sääolosuhteet ovat merkittävin asia, mikä vaikuttaa sähkön hintakehitykseen.

Sama pätee vuodenaikoihin, talvella kylminä aikoina sähkön kysyntä on suurta ja siksi tavallisesti sähkön hinta on korkeampi. Kesäisin ei lämmitystä tarvitse, joten kysynnän puutteen takia sähkön hinta laskee.

Sähkön hinnan nousut ja laskut perustuvat kilpailuun, avoimen sähköverkon kysynnän ja tarjonnan tasapainoon. Sähkön kysynnän ja tarjonnan jatkuva vaihtuvuus vaikuttaa sähkön hinnan kehitykseen, joten sähkön hinta voi olla toisinaan jopa negatiivinen. Loppujen lopuksi lopullinen sähkölasku on kuitenkin vakioitu siten, että hintakehitys vaikuttaa vain sähkön toimittajiin, ei loppukuluttajiin.

Mistä koostuu kuluttajan sähkölaskun lopullinen hinta?

Voit valita lukuisista sähköyhtiöistä ja sähköyhtiöt kannattaakin aina kilpailuttaa. Voit valita sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia. Sähkösopimuksissa on aina kuukausittainen perusmaksu tai kiinteähintainen kuukausimaksu, joka yleisesti on alle 0.15 senttiä, riippuen sähköyhtiöstä.

Sähkölaskun lopullinen hinta koostuu siis perusmaksusta tai kiinteästä kuukausimaksusta sekä sähkönsiirtohinnoista ja -kulutuksesta. Yleensä sähkölaskussa on eritelty kaikki kulut sekä laskuun on lisätty jo arvonlisävero.

Voinko vaikuttaa sähkön hintaan kuluttajana?

Ensin kannattaa miettiä, mihin kohteeseen tulet solmimaan sähkösopimuksen. Suuriin omakotitaloihin kannattaa harkita määräaikaista sähkösopimusta, koska jos sähkön hintakehitys on nousussa, on sähkösopimus helpompi kilpailuttaa.

Kohteisiin, joissa vietetään vain osa vuodesta, kuten kesämökit, kannattaa valita spot- sähkö, joka lasketaan tunneittain, jolloin tulet maksamaan vain pienet perusmaksut tai kuukausittaiset maksut. Nämä perusmaksut ja kuukausimaksut ovat hyvin pieniä verrattuna sähkönsiirtohintaan.

Huomioi myös, jätätkö valoja tai muita sähkölaitteita turhaan päälle. Tämän kaltaiset yksittäiset teot tuntuvat mitättömiltä, mutta pitkällä aikavälillä tulet varmasti huomaamaan tämän laskussasi. Omakoti- pari- ja rivitaloissa sekä kesämökeillä voi aurinkopaneelit olla loistava ratkaisu, koska voit tuottaa sähköä itse ja niin säästää.

Sähkön hintakehitys – miksi se nousee?

Kuten sanottu, sähkön hintakehitykseen vaikuttaa sen kysyntä ja tarjonta. Korkea kysyntä nostaa hintaa, päivisin se on kalliimpaa, kun yöllä kysyntä on paljon alhaisempaa. Myös maailman taloustilanteella on väliä, nyt esim. Ukrainan sota vaikuttaa sähkön markkinahintaan sekä Norjan heikko vesitilanne.

Sekin vaikuttaa, mitä enemmän sähköä on tarjolla, sitä halvempaa sähkö on kuluttajille. Sähköä ostetaan Suomen lisäksi ulkomailta, sen takia sähkön markkinahinta on altis vaihteluille. Vaihtelu voi johtua esimerkiksi luonnonolosuhteista, poliittisesta tilanteesta tai tuotantolaitoksissa olevista ongelmista.

Sähkön hintakehitys vuodelle 2024

Kuten kaikkia hintoja, on myös sähkön hinnan kehitystä hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta ennustaa tarkasti tulevaisuudessa. Sähkön hinta on Suomessa ollut viime vuosina kalliimpaa kuin aiemmin ja nykyisessä taloudellisessa ja maailmantilanteessa, on epätodennäköisempää, ettei hinta tule tippumaan, ainakaan pidemmällä aikavälillä.

Suomessa on ennustettu olevan pian omavarainen energian suhteen, koska tuulivoimaa sekä uusi ydinvoimala Olkiluoto 3:n takia. Kun sähkötuotanto on kotimaista ja pohjautuu enemmän tuulivoimaan, on sähkön hintakehitys riippuvainen Suomen tuuliolosuhteista.

Tämä kuitenkin saattaa näkyä hintapiikkeinä vähätuulisina aikoina, kun taas toisaalta hyvin tuulisina ja vähäisen kulutuksien ajanjaksoina, voi sähkön hinta voi tippua todella alas, jopa nollan tuntumaan.

Pohjoismaissa on tällä hetkellä puolet halvempi sähkö, kuin esim. Saksassa. Jos Saksan kaasutoimitukset katkaistaan Venäjän puolelta, tulevat sähkön hinnat nousemaan entisestään. Saksan sähkön hinnalla voi olla vaikutus myös Suomeen, koska sähköä siirretään myös Keski-Euroopasta, joten hintataso voi edelleen nousta tulevaisuudessa.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi