Ota yhteyttä meihin

Blogi

Sähkölämmityksen hinta – miksi valita sähkölämmitys?

Julkaistu

päällä

Sähkölämmityksen Hinta

Sähkölämmityksellä tuotetaan yksinkertaisesti sanottuna lämpöä sähköllä. Se on edelleen yksi yleisimmistä rakennusten lämmitysmuodoista ja niinpä tarkastelemme sähkölämmityksen hintaa sekä sen plussia ja miinuksia.

Sähkölämmityksen ensisijainen energianlähde on sähköenergia, joka eroaa esim. maalämmöstä, aurinkolämmöstä, ilmasta ja puulämmityksestä. Näissä lämmitysmuodoissa kuitenkin lämmönjakotapa tai lämpöenergian talteenotto voi vaatia sähköenergian käyttöä.

Sähkölämmitystä tuotetaan lämmöllä, lämmönjako voi kuitenkin tapahtua muillakin menetelmillä kuin sähköllä. Joka tapauksessa tässäkin puhutaan sähkölämmityksestä. Lämmityksessä voidaan käyttää suoraa, varaavaa tai osittain varaavaa sähkölämmitystä.

Suora sähkölämmitys – taloudellinen valinta

Parhaiten suora sähkölämmitys sopii uusiin ja hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin, ja se voidaan toteuttaa usealla eri tavalla, kuten mainitsimme yllä. Suoran sähkölämmityksen ylivoimainen etu on yhdistää erilaisia lämmitystapoja, myös asumisviihtyvyys lisääntyy, kun käytät samassa tilassa eri lämmitystapoja.

Investointikustannukset suorassa sähkölämmityksessä ovat ylivoimaisesti edullisimmat, varsinkin jos asut pienessä omakotitalossa. Myös vapaa-ajan asunnoissa, kuten mökeillä, jossa vietetään aikaa vain osan vuotta, on suora sähkölämmitys yleinen lämmitysmuoto. Suuriin omakotitaloihin, jossa sähkönkulutus on suurta, on maalämpö paras vaihtoehto suoraan sähkölämmityksen sijaan.

Suora sähkösähkölämmitys ja sen ohjausjärjestelmät voivat tehdä energian säästämisestä helpompaa, koska sähkölämmittäjä pystyy hyödyntämään pörssisähkön hinnanvaihtelua. Näin ollen omaa sähkönkulutustasi on helpompaa seurata ja säädellä, voit esim. ajoittaa käyttöveden lämmityksen halvan sähkön aikaan, eli yleensä yöaikaan.

Tämän lisäksi vasteaika on lyhyt ja suoraa sähköjärjestelmää on helppo ohjata. Jos sinulla on kotonasi käytössä älykäs lämmityksenohjaus, voidaan sen avulla vähentää kotisi lämpötilaa, jos kukaan ei ole kotona tai optimoida jokaisen huoneen lämmitystarve erikseen.

Sähkölämmityksen investointikustannukset ovat matalat sekä sen huoltotarve on hyvin vähäinen. Patterilämmitys on edelleen yleisin ratkaisu sähkölämmitykseen, koska se on helposti asennettava sekä sopii kaikkiin tiloihin, märkätilat mukaan lukien. Tämän lisäksi voit yhdistää muita lämmitysmuotoja, lattialämmitys on saatavilla sekä suorana että varaavana.

Vapaa-ajan asuntoihin kannattaa harkita kattolämmitystä, koska se on hyvin nopea tapa tuottaa sähkölämpöä. Poissa ollessa lämpötila halutaan pitää alhaisena, joten kun saavut mökille, tulet saamaan kattolämmityksen avulla lämpötilan itselle sopivaksi hyvin pian.

Energiatehokas sähkölämmitys

sahkolammitys kannattaa Sähkönhintaa.fi

Vaikka suora sähkölämmitys on edullisin investointina, sen energiakustannukset ovat tavallisesti kalliimmasta päästä. Suorassa sähkölämmityksessä etuina ovat nopea reagointi ja tarkkuus lämpötiloissa ja niiden säätelyssä sekä erittäin korkea energia tehokkuus, kun puhutaan lämmön jakamisesta.

Kun suoran sähkölämmityksen hinta halutaan saada energiatehokkaammaksi, ovat sähkön käyttökohteen asukkaat pääroolissa. Voit säästää huomattavasti ilman suurempia remontteja jo pelkällä sähkölämmitysjärjestelmän ja huonelämpötilojen säätämisellä, kokonaislämmityskustannukset voivat pienentyä jopa 30- 40 %. Tehokkaasti käytettynä sähkölämmitys on loistava ratkaisu.

Mikä vaikuttaa sähkönkulutukseen?

Sähkönkulutukseen vaikuttaa usea eri asia, oman käyttösi ja kulutuksesi lisäksi:

  • Kuinka paljon käytät vettä,
  • Kuinka paljon lämmität asuntoa,
  • Talon tai asunnon koko sekä kunto,
  • Miten ilmanvaihto toimii,
  • Kuinka vanha lämmitysjärjestelmä on,
  • Sekä ohjausjärjestelmä ja automatiikka.

Sähkölämmityksen hintaan vaikuttaa huonetilojen säätötapojen lisäksi hankinnoilla, kuten lisäämällä automaatiota. Kun lisäät sähkölämmitykseen teknisiä muutoksia, kannattaa näissä aina kääntyä ammattilaisen puoleen.

Tehosta kotona sähkönkäyttöäsi

Sähkölämmityksen hintaan voi itse vaikuttaa teknisten muutosten lisäksi. Ensiksi kannattaa tarkistaa ja säätää huonelämpötilat oikein, esim. jos olet lomalla tai töissä, tiputa lämmitys alhaiseksi. Jos asunnossasi on huoneita tai tiloja, joita ei käytetä jatkuvasti, kannattaa lämmitys säätää mahdollisimman alas tai kytkeä kokonaan pois päältä. Sähkölämmitys reagoi nopeasti, kun nostat lämpötilaa tai kytket sen takaisin päälle. Myös pitämällä kylpyhuoneiden ja pesutilojen ovet kiinni, voit säästää, koska märkätiloissa on tavallisesti korkeampi lämpötila kuin muissa huonetiloissa.

Lisää säästät sähkölämmityksessä, jos vaihdat lämpöpatterit, joita voit säätää ja ohjata säätölaitteilla helposti. Voit myös pienillä investoinneilla alentaa sähkölämmityksen hintaa, kuten hankkia järkeviä uudistuksia, termostaatteja, säätimiä ja ohjausjärjestelmiä.

Muitakin säästötapoja löytyy, voit säästää sähkössä vaihtamalla kaikki kotonasi olevat lamput LED- valoihin, jotka eivät vie sähköä niin paljon. Jos asuntosi tai talosi on vanha, tiivistä tai uusi kokonaan ikkunat ja ovet, jottei lämpö pääse karkaamaan. Toisinaan myös seinien lisäeristäminen ja muiden talon perusteiden parantaminen voi auttaa.

Miksi valita sähkölämmitys?

Vaikka sähkölämmitys mielletään usein kalliiksi lämmitysmuodoksi, on se yksi suosituin tapa lämmittää kotia tai vapaa-ajan asuntoa. Se on investoinneiltaan edullinen, mutta energia sähkölämmityksessä voi olla hintavampi kuin muut lämmitysmuodot. Sähkölämmityksen hintaan pystyy vaikuttamaan hyvällä suunnittelulla sekä käyttämällä maalaisjärkeä.

Jokainen suomalainen tietää talven kylmät vuodenajat, jolloin lämmitystä tarvitsee nostaa säätämällä pattereita lämpimämmälle. Kylminä päivinä sähkönkulutus sekä tukkuhinta ovat yleensä korkeimmillaan. Kodin ja huoneiston ilman lämmittäminen ei ole ilmaista, ja sähkölämmityksen hintaan vaikuttaa huonetilojen lämmön säädöt, ohjausjärjestelmät sekä oma käyttö ja kulutus.

Sähkölämmitys hinta saadaan pidettyä aisoissa järkevällä suunnittelulla sekä kilpailuttamalla sähkösopimuksia. Sähkölämmityksen hintaa ja kulutusta voi saada alemmaksi valitsemalla edullinen sähkösopimus sekä tarvittaessa investoida muihinkin lämmitysmuotoihin.

Mitä tarkoittaa suora sähkölämmitys?

Kun kotitaloudessa käytetään suoraa sähkölämmitysjärjestelmää, kohde tulee lämmitettyä heti, lämpöä tuottaa vastukset, kuten esim. patterit. Muita lämmityskomponentteja suorassa sähkölämmityksessä ovat kaapelit, kuten lattialämmityskaapelit, kelmut, kuten kattolämmityskelmut ja säteilijät, kuten infrapunalämmittimet. Voit käyttää myös kaikkien näiden edellisten yhdistelmiä.

Toisinaan erilaisissa varastoissa, rakennuksissa ja autoissa voidaan käyttää niin ikään sähköllä toimivia puhallinlämmittimiä. Lämpötilaa mitataan ja ohjataan termostaatin ja anturin avulla. Mittaukseen ja ohjaukseen käytetään myös erillisiä releitä, tariffinohjauslaitteita, kellokytkimiä, logiikan automatiikkaa ja tietoteknisiä sovelluksia.

Varaavat sähkölämmitysmuodot

Varaava sähkölämmitys käyttää ja hyödyntää varaavaa massaa. Massa voi olla lattialaattoja, vesisäiliöitä tai kiviseiniä sekä sähkön hinnan tariffeja. Tariffi on valtion määräämä sähkön hinta. Mitä massaa varaavassa sähkölämmityksessä käytetään, siihen tullaan varaamaan lämpöä halvan tariffin aikaan, kuten esim. yöaikaan, jolloin sähkön hinta on alhaisempi. Päivän aikana massa luovuttaa lämpöä ja jälleen yöaikaan se varaa lämpöä. Varaavan massan tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta sähköjärjestelmä toimii suunnitellulla tavalla.

Varaava lattialämmitys

Jos lämmönvaraajana toimii sähkölattialämmitys, varaavaa massaa hyödynnetään lämmittävänä elementtinä. Sähkölattialämmityksessä varaavat lattialämmityskaapelit valetaan tavallisesti lattialaatan sisään betoniin, tällöin varaava massa on lattialaatat.

Sähkölämmityselementit lattiassa ovat usein kaapeleita tai kelmuja, joita on hyvin monenlaisia. Se, mihin tulee kiinnittää huomiota, on yksityiskohdat, kuten ilmoitettu teho, kaapelin pituus ja resistanssi. Tyypillisesti pientalojen tehot sähkölattialämmityksessä ovat noin 70- 100 W/ m², tämä riippuu mm. käyttökohteesta, pintamateriaaleista, halutusta lämpötilasta ja lattian paksuudesta.

Sähkölattialämmitys voidaan toteuttaa kaapeleiden ja kelmujen lisäksi myös vesi- tai ilmakiertoisena, näinkin voi tuottaa sähköllä lämpöenergiaa ja hyödyntää mahdollisesti edullisimpia tariffeja. Vesikiertoinen lattialämmitys tuottaa sähköenergiaa kuumentamalla vesi varaavaan säiliöön, josta se jaetaan edelleen putkiston avulla haluttuun tilaan. Ilmakiertoinen lattialämmitys toimii siten, että lämpö siirretään kuumennettavaan ilmaan, jota kierrätetään lattian sisällä olevissa ilmaputkissa.

Varaava seinä- ja kattolämmitys

Varaavana massana voidaan käyttää myös tiili- tai kiviseinää, johon tavallisesti käytetään lattialämmitykseen tarkoitettuja kaapeleita tai seinälämmitykseen suunniteltuja vastuksia. Kattolämmityksessä käytetään useimmiten lämmityskelmuja, joita voit ostaa eri kokoisina ja tehoisina. Tavallisesti kelmut sijoitetaan kattomateriaalin alle, tehot sähkökattolämmityksessä ovat tyypillisesti 150 W/m². Pääosa kattolämmityksen tehosta siirtyy lämpösäteilynä huonetilaan, ilman katon lisäeristystä se aiheuttaa 3- 5 % lämmön häviön.

Varaava ikkunalämmitys sähköenergialla

Jotta ikkunat voivat tuottaa sähkölämmitystä, ovat ne pinnoitettu läpinäkyvällä, sähköä johtavalla kalvolla. Ikkunalämmitystä käytetään normaalisti suurissa ikkunoissa, joissa lasi on kaksin- tai kolminkertainen eristyslasielementti, laminaatti tai sitten näiden yhdistelmä. Lämmityslasi toimii siten, että selektiivilasissa on sähköä johtavat kovapinnoitteet, johon elektrodit on kytketty, kerrosten päällä on vielä suojalasi. Kovapinnoitteissa kulkeva sähkövirta heijastuu lasista haluttuun suuntaan lämpösäteilynä.

Osittain varaava sähkölämmitys

Osittain varaava sähköjärjestelmä on kahden edellisen sekoitus. Tässä sähkölämmitysjärjestelmässä käytetään ja hyödynnetään massaa ja sen varausta, mutta tarvittaessa siinä käytetään lisänä suoraa sähkölämmitystä, lämpöpumppuja tai tulisijaa, kuten takkaa.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi