Ota yhteyttä meihin

Kilpailuta sähkösopimuksesi

Valitse kulutuksesi ja katsoa edullisin sähkösopimus

kWh
Sähkön kulutus

Kilpailuta sähkö ja hanki halvempi sähkösopimus

Sähkön kilpailutus
Sähkön kilpailutus kannattaa

Sähkölasku on helppo pitää kurissa kilpailuttamalla sähkösopimus säännöllisin väliajoin. Jos pitäisit aktiivisesti silmällä sähköpörssiä, huomaisit kuinka sähkön hinta vaihtelee joka tunti. Myös sähköyhtiöt pitävät silmät auki ja tutkivat sähkön markkinahinnan yleistä tasoa ja päivittävät sopimustensa hintoja tarpeen mukaan.

Kuluttajan kannattaakin olla tästä tietoinen, sillä hän voi onnistua saamaan itselleen edullisemman sähkösopimuksen vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimuksensa usein. Sähkön hintavertailu ja sopimushintojen kilpailuttaminen onnistuu näppärästi netissä.

[adservice-comparison-feed feed=sahkon]

Sähköenergian kilpailutus auttaa löytämään edullisen sähkösopimuksen

Sähkösopimuksen kilpailutus
Kilpailuta Sähkösopimus Säännöllisesti

Sähkön markkinahinta perustuu kulutukseen ja markkinan yleiseen tilanteeseen. Monet asiat vaikuttavat sähkön hintaan ja yksi suurimmista tekijöistä on yksinkertaisesti kysyntä ja tarjonta. Esimerkiksi talvella ja kesällä sähkön kysyntä on eri, joten myös sähkön hinta heijastaa sitä. Talvella sähkön kulutus on kovempaa, joten myös hinnat paukkuvat suuremmissa lukemissa. Toisaalta keskellä kesää sähköä ei kulu yhtä paljon ja sähkölaskukin on helpompi pitää aisoissa.

Sähkösopimuksen kilpailutus pitää huolen siitä, että sähkölasku pysyy mahdollisimman alhaisena etkä kuluta sähkön maksamiseen enemmän rahaa kuin on tarve. Kilpailuta sähkö vähintään silloin, kun oma sopimuksesi päättyy, mutta mielellään useamminkin.

Mistä sähkön hinta koostuu ja paljonko sähkö maksaa?

Itse sähkön hinta riippuu kilowattihinnasta, vaikka sähkölasku koostuukin monesta eri tekijästä. Sähkön hinta ilmoitetaan kWh-hintana, eli kilowattia per tunti. KWh-hinta tekee sähkösopimuksen kilpailuttamisesta ja hintojen vertailemisesta helpompaa: se kertoo sinulle, paljonko yksi kilowattitunti sähköä kustantaa.

Sähkön hinta koostuu sähkön myyntikuluista, tuotantotavasta ja muista sähkön tuotantoon liittyvistä kuluista. Lisäksi valtio määrittelee aina tuotantotapaan liittyviä veroja, jotka perustuvat tuotantotavan hiilidioksidipäästöihin.

Myyntikulut sähkön osto- ja tuotantotavasta, jonka lisäksi myös sähkön yleinen markkinatilanne vaikuttaa kilowattihintaan. Myyntiin saattaa myös liittyä muita kuluja, jotka vaikuttavat sähkön hintaan.

Sähkön siirrosta on vastuussa jakeluverkkoyhtiö ja siirtohinta muodostuu siirtoon liittyvistä kuluista ja veroista. Näitä kuluttaja ei voi kilpailuttaa.

Sanotaan esimerkin vuoksi, että kerrostalossa asuva kuluttaja käyttää 2000 kilowattitunnin edestä sähköä vuosittain. Sähkön hinta on 10 senttiä per kilowattitunti. Tällöin sähkön hinnaksi muodostuisi 200 euroa vuodessa eli 16,6 euroa kuukaudessa.

Sähkösopimuksen tehokkaaseen kilpailuttamiseen vaaditaan, että omasta arvioidusta sähkön kulutuksesta ollaan tietoisia. Ennen sähkösopimusten kilpailuttamista kannattaakin tutkia, kuinka paljon sähköä itse on käyttänyt edellisen sähkösopimuksen ollessa voimassa ja millainen oma keskimääräinen sähkönkulutus on ollut per vuosi tai kuukausi.

Sähkölasku koostuu kolmesta eri tekijästä

Sähkön hinta perustuu kilowattihintaan, mutta sähkölasku itsessään koostuu kolmesta eri tekijästä.

  1. Ensimmäinen osa koostuu sähkön hinnasta, eli kilowattihinnasta.
  2. Toinen osa koostuu sähkön siirrosta
  3. Kolmas sähkön siirtoon liittyvistä veroista.

Kuluttajat eivät voi kilpailuttaa sähkön siirtohintaa tai veroja, mutta kilowattihinta on mahdollista kilpailuttaa.

Kilpailuta sähkön hinta säästääksesi rahaa

Sähkön kilpailuttaminen säästää rahaa
Sähkön kilpailuttaminen säästää rahaa

Sähkösopimusten vertaileminen voi auttaa kuluttajaa säästämään parhaimmillaan jopa satoja euroja vuodessa. Vaikka kerrostaloasunnoissa sähkölaskun kilpailuttaminen ei välttämättä tuo kovin suuria säästöjä, sähkölämmitteisessä omakotitalossa parhaan sähkösopimuksen valitseminen voi säästää huimia summia.

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen varmistat, että mahdollisimman pieni sähkölasku kolahtaa postiluukusta kuukausittain. Sähkösopimus onkin syytä kilpailuttaa vähintään kerran tai kahdesti vuodessa. Hyödyntämällä uusia tarjouksia ja uusille asiakkaille suunnattuja tarjouksia voit myös varmistaa, että saat halvan sähkösopimuksen.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen onnistuu nykyään helposti netissä vain parissa minuutissa.

Mistä löytyy edullisin sähkösopimus?

Mitä sähkösopimuksen valitsemiseen tulee, ei ole olemassa yhtä sopimusta, joka sopisi kaikille. Edullisin sähkösopimus riippuu aina kohteesta: esimerkiksi kerrostaloasunnon ja omakotitalon välillä on suuria eroja kulutuksen suhteen ja sähkön kilpailutus kannattaakin tehdä erikseen erilaisiin paikkoihin.

Kerrostaloasunnossa kuukausi- ja perusmaksut muodostavat suurimman osan sähkölaskusta siinä missä omakotitalossa sähkölaskusta suurimman palan lohkaisee sähkön kWh-hinta.

Kerrostaloasunnossa asuvalle kuluttajalle kiinteähintainen sähkösopimus voi siis olla edullisin vaihtoehto. Toisaalta omakotitalossa asuva kuluttaja voi arvostaa pörssisähköön perustuvaa sopimusta.

Kiinteä sähkösopimus on yleensä hintavin sopimus

Kuten saatat jo arvata, kiinteässä sähkösopimuksessa kuluttaja maksaa kiinteän kuukausihinnan, jonka rajoissa hän voi käyttää tietyn määrän sähköä. Mikäli kulutus menee yli tämän rajan, ylimenevästä osasta pitää maksaa lisämaksu ja se voi olla kova paukku. Tämän takia kiinteähintainen sähkösopimus on yleensä hintavin vaihtoehto eikä edes sähkön kilpailutus muuta tätä asiaa.

Yleissähkö on hyvä vaihtoehto kiinteähintaiselle sopimukselle

Yleissähkössä hinta pysyy aina saman huolimatta siitä, onko kesä vai talvi. Myöskään kellonaika ei vaikuta yleissähkön hintaan, eikä sähköpörssin hintavaihtelu näy kuluttajan sähkölaskussa. Yleissähkössä sähkösopimuksen hinta pysyy samana tietyn ajanjakson ajan, joten oma sähkölasku on helppo arvioida. Tämän takia yleissähkö onkin usein hyvä vaihtoehto moniin kohteisiin.

Yleissähkösopimuksessa ei peritä kuukausi- tai perusmaksuja, mikä tekee siitä ihanteellisen pieneen tilaan, kuten kerrostaloasuntoon. Yleissähkö on yleisesti ottaen näppärä valinta, mutta kaikkiin kohteisiin se ei kuitenkaan sovi.

Edullinen pörssisähkö sopii etenkin omakotitaloihin

Pörssisähkö sopii omakotitaloihin

Nord Pool on sähköpörssi, jossa kuluttaja pääsee seuraamaan pörssisähkön spot-hintaa. Kun kuluttaja valitsee pörssisähkön, häneltä veloitetaan pörssisähkön tunneittain vaihtuva hinta, sähköyhtiön marginaali sekä mahdollinen perus- tai kuukausimaksu.

Jos kotitaloudessa on mahdollista optimoida sähkön käyttöä ja kohdistaa sitä yötunneille sähkön ollessa halvimmillaan, pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto. Se on optimaalinen vaihtoehto esimerkiksi sähkölämmitteisille omakotitaloille, jossa voidaan käyttää yösähköä. Spot sähkön kilpailutus kannattaa tehdä vertailemalla sähköyhtiöitä ja niiden palveluja.

Pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain ja hinnan vaihtelut perustuvat kysyntään ja tarjontaan. Se näkyy kuluttajalle sähkölaskussa, jonka suuruus voi vaihdella paljon. Esimerkiksi kylminä talvikuukausina sähkön kulutuksen ollessa suurimmillaan sähkölasku voi kasvaa, kun taas kesällä laskun summa laskee. Vuosittaisella tasolla sähkölaskujen summat kuitenkin tasaantuvat ja keskimäärin pörssisähkö voi olla edullisempi vaihtoehto kuin yleis- tai kiinteä sähkö.

Muista kilpailuttaa myös sopimusaika

Kun sähkösopimuksia vertaillaan ja kilpailutetaan, on tärkeää myös kilpailuttaa sopimusaika. Sähkösopimuksia on olemassa kahdenlaisia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. Kilpailuttaessa sopimusaikaa kannattaa muistaa, että vaikka määräaikainen sopimus voi sopia yhdelle, se ei välttämättä sovi toiselle.

Miten määräaikainen sopimus toimii?

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa määräajan, mikä voi olla esimerkiksi 6, 12 tai 24 kuukautta. Määräaikainen sopimus on vaikea irtisanoa, nimittäin sen voi purkaa ainoastaan muuton yhteydessä sopimuksen ollessa voimassa. Jos sopimuksen haluaa purkaa ennen sopimusajan umpeutumista, kuluttajan pitää yleensä maksaa siitä erillinen lisämaksu.

Miten toistaiseksi voimassa oleva sopimus toimii?

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat voimassa siihen saakka, kunnes kuluttaja irtisanoo sen. Yleensä irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Näin ollen sähkösopimusten kilpailuttaminen on helpompaa, kun käytössä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Mikä on pörssisähkön ja kiinteän sähkön ero?

Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen ero

Kiinteässä sähkössä sähkön hinta pysyy samana sopimuskauden ajan huolimatta siitä, kuinka paljon sähkön markkinahinta muuttuu. Kiinteä sähkö onkin hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat helposti ennakoitavan sähkölaskun ja vähemmän stressiä. Se on myös hyvä vaihtoehto pienille kerrostaloasunnoille, joissa suurin osa sähkölaskusta koostuu kuukausikuluista.

Pörssisähkö sen sijaan vaihtelee joka tunti. Vaikka pörssisähkön hinnassa voi olla suuriakin vaihteluja riippuen vuoden- ja vuorokaudenajasta, se on yleensä pitkällä tähtäimellä edullisempi vaihtoehto etenkin suurissa kohteissa. Pörssisähkö on paras vaihtoehto etenkin kohteissa, joissa suurin osa sähkölaskusta koostuu kilowattihinnasta. Pörssisähkö on kuitenkin hyödyllisimmillään silloin, kun sähkön käyttöä on mahdollista kohdistaa yöaikaan.

Kilpailuta sähkö: kotitalous vs yritys

Sähkön kilpailutus tulee tehdä eri tavalla riippuen siitä, mikä kohde on kyseessä. Kilpailutuksessa tulisi myös huomioida se, onko kyseessä kotitalous vai yritys.

Sähkön kilpailutus kotitalouksille

Jokaisen kotitalouden pitäisi kilpailuttaa sähkösopimus vähintään kerran tai kaksi vuodessa, tai viimeistään oman määräaikaisen sähkösopimuksen päättyessä. Kotitalouksien on helppo hyödyntää uusille asiakkaille tarkoitettuja tarjouksia ja tällaisia tarjouksia saalistamalla voit onnistua saamaan keskimääräistä edullisemman sähkösopimuksen.

Sähkön kilpailutus yrityksille

Yritysten tulisi myös kilpailuttaa sähkösopimus säännöllisesti. Etenkin isot tilat omaavien yritysten pitäisi kilpailuttaa sähkösopimus usein. Yritykset, jotka käyttävät sähkölämmitystä tai ilmaistointia, voivat hyötyä pörssisähkön edullisuudesta.

Pörssisähkö on yleisesti ottaen aina edullisempi vaihtoehto sekä yrityksille että kotitalouksille, joiden sähkölasku perustuu suurimmaksi osaksi sähkön hintaan. Kun käytetään pörssisähköä, on syytä muistaa, että joinakin kuukausina sähkölaskun summa voi olla huomattavasti suurempi kuin toisina kuukausina. Pitkällä tähtäimellä pörssisähkö on kuitenkin edullisempi vaihtoehto sähkölaskujen keskisumman tasaantuessa.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen: miten se tehdään?

Sähkösopimuksen kilpailutus on helppoa ja se onnistuu ilmaiseksi netissä. Sähkösopimus voidaan kilpailuttaa pyytämällä tarjouksia sähköyhtiöiltä ja vertailemalla niitä. Kilpailuttamiseen ei mene kauaa, nimittäin tarjouksen voi saada vain minuuteissa täyttämällä lomakkeeseen omat tiedot.

Mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen löytämiseksi kannattaa pyytää tarjouksia monilta eri yhtiöiltä.

Sähkösopimuksen vaihtaminen: miten se tapahtuu?

Sähkösopimuksen vaihtaminen tapahtuu yksinkertaisesti ottamalla yhteyttä ensin uuteen sähköyhtiöön ja sopimalla sähkösopimuksen aloituspäivästä. Seuraavaksi onkin vuorossa oman sopimuksen mahdollinen irtisanominen (jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai haluat purkaa määräaikaisen sopimuksen).

Jos sinulla on määräaikainen sopimus, joskus paras vaihtoehto on odottaa sopimuksen päättymispäivään ennen uuden sähkösopimuksen allekirjoittamista ylimääräisten kulujen välttämiseksi.

Yhteenveto

Sähkösopimuksen kilpailutus auttaa kuluttajaa säästämään rahaa sähkölaskuissa. Sopimusten kilpailuttaminen on syytä tehdä viimeistään oman sopimuksen päättyessä tai kerran tai pari vuodessa.

Ei ole olemassa yhtä ratkaisua, joka sopii kaikille. Sen takia jokaisen kotitalouden ja yrityksen pitäisi katsoa tarkemmin omaa sähkönkulutusta ja harkita saatavilla olevia vaihtoehtoja. Muista, että sähkön kWh-hinta sekä kuukausimaksut ja -perusmaksut ovat kilpailutettavissa, mutta sähkön siirtomaksua ja siihen liittyviä veroja ei voi kilpailuttaa.

Kilpailuta sähkö netissä ja etsi uusia tarjouksia aktiivisesti löytääksesi parhaat sähkösopimukset.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon sähkön kilpailutus maksaa?

Sähkön kilpailutus netissä on ilmaista eikä se velvoita mihinkään. Voit pyytää tarjouksia sähköyhtiöiltä ja vertailla saamiasi tarjouksia. Ota vertailussa huomioon sekä oma sähkönkulutuksesi, sähkön kWh, sähkösopimuksen pituus että kuukausi- ja perusmaksut.

Mitä pitää muistaa sähkösopimuksessa?

Kun etsitään uutta sähkösopimusta, muista vertailla sähkön kilowattihintaa, sopimuksen pituutta, kuukausi- ja perusmaksuja ja omaa kulutusta. Muista solmia uusi sähkösopimus vähintään pari viikkoa ennen muuttoajankohtaa tai vanhan sopimuksen päättymistä.

Milloin sähkön hinta laskee?

Sähkön hinta on edullisimmillaan keväällä ja kesällä, sekä yöaikaan. Sähkön hinta perustuu suurelta osalta kysyntään ja tarjontaan, ja sähkön kysyntä on korkeimmillaan talvella ja päiväsaikaan. Voit siis odottaa sähkön hinnan laskevan, kun ilma lämpenee eikä asuntoja tarvitse lämmittää enää aktiivisesti. Sähkön hinta on edullisimmillaan myös yöaikaan siksi, että sähköä ei käytetä yöllä yhtä paljon kuin päivällä ja näin ollen sen kysyntä on alhainen.

Mistä löytyy halvin sähkösopimus?

Paras ja edullisin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla sähköyhtiöt ja vertailemalla saatuja tarjouksia. On syytä aina pitää mielessä, että ei ole olemassa yhtä ratkaisua, joka sopii kaikille. Siinä missä kerrostaloasunnolle halvin sähkösopimus voi olla yleissähkö, omakotitalossa asuva kuluttaja sen sijaan voi hyötyä pörssisähköstä.

Copyright © Sähkönhintaa.fi