Ota yhteyttä meihin

Blogi

Kuukausimaksuton sähkösopimus – vertaa ja valitse sopivin

Sopiiko sinulle parhaiten sähkösopimus ilman kuukausimaksua? Kävimme läpi mitä sellainen sopimus tarkoittaa ja kenelle parhaiten sopii kuukausimaksuton soppari.

Sähkösopimus ilman kuukausimaksua

Kun puhutaan sähkösopimuksista, törmäät usein sähkölaskuissa oleviin perusmaksuihin eli kuukausimaksuihin ja harvemmalla on sähkösopimus ilman kuukausimaksua. Yleisesti lähes jokaiseen sähkösopimukseen kuuluu perusmaksu. Perusmaksu on kulu, jolla sähkölaitokset käyttävät ylläpitämään asiakaspalvelua, laskujen käsittelyä ja muita hallinnollisia kuluja.

Tämä perusmaksu sähkölaskussa on aina saman suuruinen, riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä kulutat kuukaudessa. Perusmaksu on tavallisesti vain muutaman euron suuruinen, joka vaihtelee sähköntarjoajan mukaan. Sähkölaskussa voi olla kaksi eri perusmaksua, toinen sähköenergialle, toinen sähkönsiirrolle.

Sähköntarjoajaa kannattaa aina kilpailuttaa ja tällä hetkellä markkinoilta löytyy myös sähkösopimuksia ilman kuukausimaksua. Milloin kannattaa valita sähkösopimus ilman kuukausimaksua ja milloin ei, sen saat tietää luettuasi tämän artikkelin.

Sähkönkulutus ja kuukausimaksujen suhde

Sähkönkulutus vaihtelee hyvin paljon sen mukaan, minkäkokoinen on asuntosi. Kerrostaloyksiössä sähkönkulutus on paljon pienempi kuin suuren, viiden huoneen omakotitalon. Kaikkien todennäköisyyksien mukaan jälkimmäisessä sähkön vuosikulut ovat paljon suuremmat.

Jos esim. yksiössä vuosikulutus on 1500 kWh, sähkön hinta on 10 senttiä ja perusmaksu viisi euroa kuukaudessa, maksat sähköstä vuodessa 150 euroa sekä perusmaksuja 60 euroa. Kokonaiskulutus vuodessa yksiössä asujalle on yhteensä 210 euroa. Mikäli omakotitalossa asuvan sähkönkulutus on 19 000 kWh samalla hinnalla, maksat sähköstä 1900 euroa ja perusmaksuja 60 euroa. Mitä pienempi sähkönkulutus ja asunto, sitä suurempi on perusmaksun suhteellinen osuus.

Sähköenergian perusmaksut eivät ole ollenkaan riippuvaisia siitä, kuinka paljon sähköä käytetään kuukaudessa tai vuodessa. Perusmaksu on aina sama kaikille, jotka ovat solmineet sopimuksen tietyn sähköyhtiön kanssa. Perusmaksut vaihtelevat yhtiöiden mukaan, edullisempi perusmaksu voi olla kolmen euron suuruinen, kalleimmillaan noin viiden euron suuruinen

Sähkösopimus ilman kuukausimaksua

Yhä useampi sähköyhtiö tarjoaa vaihtoehtona kuukausimaksutonta sähkösopimusta, ja sähkösopimus ilman perusmaksua on lähes poikkeuksetta määräaikainen sopimus. Ilman kuukausimaksua oleva sähkösopimus solmitaan tavallisesti 12 tai 24 kuukauden määräajaksi.

Etenkin uusille asiakkaille monet sähköyhtiöt tarjoavat kuukausimaksuttomia sähkösopimuksia. Koska ilman perusmaksua olevat sähkösopimukset ovat määräaikaisia, sähköyhtiöt tekevät tyypillisesti määräajan päätyttyä uuden sähkösopimuksen, jossa on mukana kuukausittainen perusmaksu.

Perinteisiä, toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tai pörssisähköä ilman kuukausimaksuja voit löytää joiltakin sähköyhtiöiltä. Toistaiseksi voimassa olevien sopimuksien, jossa ei ole perusmaksua, kanssa kannattaa ottaa huomioon, että sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa sähkösopimuksesi ehtoja koska vain. Perusmaksu voidaan lisätä sähkölaskuusi, mutta sähköyhtiön tulee ilmoittaa tästä hyvissä ajoin. Näin voit tehdä päätöksen siitä, haluatko irtisanoa nykyisen sähkösopimuksen vai kilpailuttaa sen ja vaihtaa yhtiötä.

Määräaikainen kuukausimaksuton sähkösopimus on hyvä valinta sinulle, kun haluat mahdollisimman vakaata ja ennakoitavaa hintatasoa. Nämä kiinteähintaiset, perusmaksuttomat sopimukset sopivat tavallisesti pienempiin astuntoihin.

Vaikka pörssisähkö on pitkällä aikavälillä edullisempi tilastollisesti, siihen vaikuttaa pohjoismaisen Nord Pool- sähköpörssiin hinnanvaihtelut. Sähkösopimus ilman kuukausimaksua on houkutteleva vaihtoehto ja etenkin järkevä valinta asunnoille, missä ei asuta ympäri vuoden, kuten kesämökeille. Tuntuu turhalta maksaa sähkön perusmaksuja, koska kesämökkien sähkönkulutus talvisin on useimmiten mitätöntä.

Sähkösopimus ilman perusmaksua, tulet maksamaan ainoastaan käyttämästäsi sähköstä eli sähköenergian hinnan. Tulet aina maksamaan sähkönsiirrosta valitsemallesi sähköntarjoajalle, riippumatta siitä, onko sopimuksessasi perusmaksua vai ei.

Kuukausimaksuton sähkösopimus

Sähkölasku koostuu tavallisesti kuukausittaisesta perusmaksusta, sähkönsiirrosta ja sähkön kulutuksesta. Aina ei kuitenkaan sähkösopimus ilman kuukausimaksua ole paras vaihtoehto, siihen vaikuttaa paljon asunnon käyttötarkoitus ja asunnon koko.

Yksiöön perusmaksuton sähkösopimus voi olla järkevä vaihtoehto, koska sähkönkulutus pienempi kuin suurissa omakotitaloissa. Huomaa aina kuitenkin tarkistaa sähkönsiirron hinta, kuukausimaksuttomissa sopimuksissa kilowattitunnin hinta voi olla pilvissä. Omakotitaloissa asuvan kannattaa kiinnittää juuri kilowattituntien hintaan, eikä perusmaksuihin, jotka ovat vain muutaman euron luokkaan.

Milloin kannattaa valita sähkösopimus ilman kuukausihintaa?

Ennen kuin kilpailutat sähkösopimuksia, kannattaa tutkia aiempia sähkölaskuja, jotta saat tietää koko vuoden sähkönkäytön. Toki sähkönkulutus on todennäköisesti talvisin suurempi, joten kannattaa katsoa koko vuoden sähkölaskut ja jakaa kokonaissumma 12, joten saat keskimääräisen hinnan yhdelle vuodelle.

Kokonaisen vuoden sähkökustannus on loppujen lopuksi tärkein, koska pystyt sen avulla kilpailuttamaan sähkösopimuksesi ja saat valittua parhaan mahdollisen sähkösopimuksen.

Siitä huolimatta, että sähkösopimus ilman perusmaksua voi kuulostaa hyvin houkuttelevalta, se ei aina ole paras vaihtoehto. Tähän vaikuttaa asumismuoto hyvin paljon, kuten jo aiemmin mainittiin, kesämökille tai kerrostaloyksiöön sähkösopimus ilman kuukausimaksua voi olla kaikista paras valinta, kun taas isoissa omakotitaloissa se ei aina ole hyvä vaihtoehto.

Kun sähkönkulutus on suuri taloudessasi, kannattaa mieluiten huomioida kilowattituntien hinta, ja unohtaa muutaman euron suuruinen kuukausittainen maksu. Kilowattituntien hinta kasvattaa lopullista sähkölaskuasi enemmän, eikä perusmaksuista kannata välittää. Tästä syystä sähkösopimus ilman kuukausittaista perusmaksua sopii paremmin kerrostaloasuntoihin, kun sähkölämmitteisiin omakotitaloihin.

Sivustomme kautta on helppoa ja yksinkertaista vertailla sekä kilpailuttaa sähköenergian hintoja nopeasti. Ota huomioon vuosittainen sähkönkulutuksesi, jotta tiedät, onko järkevää valita sähkösopimus ilman kuukausimaksua, näissä sopimuksissa voi sähkönsiirron hinta olla korkeampi kuin perinteisissä perusmaksullisissa sopimuksissa.

Mikäli valitset kuukausimaksuttoman sähkösopimuksen, vanhaa sopimusta ei tarvitse edes irtisanoa itse, uusi sähköyhtiö hoitaa sen puolestasi, mikäli vanha sähkösopimus ei ole määräaikainen. Määräaikaisen sähkösopimuksen voi purkaa vain muuton yhteydessä.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi