Ota yhteyttä meihin

Blogi

Miksi valita kotitalouteen spot- sähkö eli pörssisähkö

Sähkösopimusten vertailu voi tuntua monimutkaiselta ja vaihtoehtoja on paljon eikä aina tiedä mikä olisi omalle kohdalle sopivin. Käymme tässä artikkelissa läpi miksi kannattaa valita kotitalouteen spot-sähkö.

Julkaistu

päällä

Spot Sähkö

Pörssisähköstä maksat aina sen markkinahinnan mukaan, siksi pörssisähköä kutsutaan myös spot- sähköksi. Spot- sähkö lasketaan tunneittain ja sen hinta perustuu Pohjoismaisen ja Baltian maiden sähköpörssin, Nord Poolin, mukaan. Spot- sähkö määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan ja siihen perustuu seuraavan päivän sähkön hinta.

Pörssisähkön toimijat toimittavat tarjouksensa päivittäin Nord Poolille, missä kerrotaan millä hinnalla ja kuinka paljon sähköä tullaan myymään kullekin tunnille. Toimijoiden tarjousten perusteella Nord Pool laskee spot- sähkön hinnan jokaiselle vuorokauden tunnille.

Mikä on Nord Pool?

Nord Pool on Euroopan johtava sähkömarkkinoiden tarjoaja, yritys tekee myös kaupankäyntiä, selvityksiä ja toimitusta päivittäin lähes 20 eri Euroopan maahan. Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi, Nord Pool toimii Isossa-Britanniassa ja Länsi-Euroopassa. Nord Poolin palveluita käyttää 360 yritystä.

Nord Poolin toimipisteet löytyvät Oslosta, Tukholmasta, Helsingistä, Tallinnasta, Berliinistä sekä Lontoosta. Nord Poolin spot- sähkön hinta on luotettava, koska se on läpinäkyvä, sähkön hintaa tuotetaan joka päivä tunneittain ja sitä on siitä syystä helppo seurata. Yritys tarjoaa käyttäjilleen tehokkaat ja turvalliset markkinat, hinnat toimitetaan päiväkohtaisesti ja päivänsisäisesti.

Määräaikainen sähkösopimus vs. spot- sähkösopimus

Määräaikainen vai spot-sähkösopimus

Suurin osa suomalaisista valitsee edelleen määräaikaisen sähkösopimuksen, koska sopimuksissa hinta on kiinteä. Kiinteää hintaa pidetään turvallisena, joka on ehkä suurin syy näiden sopimusten suosioon. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat perustuu johdannaisiin, joihin sähköyhtiöt perustavat tulevaisuuden hinnat.

Sähkömarkkinat ottavat käytännössä kantaa siihen, miten sähkön pörssihinta tulee jatkossa kehittymään. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat arvioidaan sen hetken tilanteessa, jonka takia sähköyhtiö suojaa itsensä, mikäli sähkönkulutus ylittäisi ennusteen. Kun teet määräaikaisen sähkösopimuksen, maksat siitä, että hinta pysyy vakaana.

Pörssisähkö on edelleen suomalaisille aika lailla tuntematon käsite, jonka vuoksi määräaikaiset sopimukset ovat edelleen suosituimpia. Spot- sähkösopimuksissa hinnat lasketaan jokaiselle tunnille, jolloin sähkön hinta on aina oikea. Pörssisähkön hinta vaihtelee ja toisinaan hinnassa näkyy piikkejä, mutta pidemmällä aikavälillä hinnat tasoittuvat.

Kun teet uutta sähkösopimusta, ota huomioon, että pörssisähkö on pitkässä juoksussa halvin.

Miten spot- sähkön hinta muodostuu?

Spot- sähkö on aina markkinakohtainen ja siksi jokaisen vuorokauden tunnille on oma sähkön hintansa. Helpottaakseen sähkön hinnan seurantaa, hintaan on Suomessa valmiiksi lisätty arvonlisävero eli alv, joka on 24 %.

Suomessa spot- sähkön hinta määräytyy neljän markkina-alueen perustuen, joihin kuuluu Suomen lisäksi Norja, Ruotsi ja Tanska. Hinta perustuu energialähteiden tuotantoon, vesivoimaan, ydinvoimaan, kivihiiliin, öljyyn ja maakaasuun ja niiden päästöoikeuksien sääntelyyn, sähkönkulutukseen sekä sähkömarkkinoihin.

Seuraavan päivän spot- sähkön hinnat julkaistaan tavallisesti noin klo 13.30 Suomen aikaa.

Mikä vaikuttaa spot- sähkön hintaan?

Pörssisähkön hinnan vaihteluun vaikuttavia tekijöitä on useita, mutta tavallisin vaikuttava tekijä hintaan on vallitsevat sääolosuhteet. Norjassa runsaat sademäärät lisäävät vesivoiman tuotantoa, joka laskee spot- sähkön hintaan, Pohjoismaiden tuulet lisäävät puolestaan tuulivoimaa.

Näiden luonnonvaraisten sähköntuotannon lisäksi pörssisähkön hintaan vaikuttaa voimalaitosten, kuten ydinvoimalaitosten katkokset, joka aiheuttaa sähkön hintaan hinnannousua.

Spot- sähkön hintaan vaikuttaa niin ikään tietenkin sähköntuotannon kysyntä. Pohjoismaiden sääolosuhteet vaihtelevat luonnollisesti vuodenaikojen mukaan. Talvella, kun on kylmä, tarvitaan sähköä enemmän lämmitykseen, jolloin sähkön hinta on korkeampi kuin kesäisin. Kesäaikaan sähkövoimalaitosten huoltoja suoritetaan enemmän, joka voi nostaa toisinaan spot- sähkön hintaa.

Miten spot- sähkölasku lasketaan?

Jotta pystyt solmimaan pörssihintaisen spot- sähkösopimuksen, tulee kotitaloudessa tai paikassa, jossa sähköä käytetään olla etäluettava sähkömittari. Sähkönkulutusta täytyy voida myös sekä mitata että rekisteröidä tunneittain.

Spot- hintainen sähkölasku muodostuu perusmaksusta, energiahinnasta ja siitä, kuinka paljon on tuntikohtainen hinta sekä kuinka paljon sähköä käytetään. Tavallisesti sähkön hintaan on lisätty jo arvonlisävero, joka näkyy yleensä erillisenä sähkölaskussa. Sähkölaskuun lisätään myös valitsemasi sähköyhtiön marginaali.

Jokaisella sähköyhtiöllä on oma marginaalinsa sekä sähkön perusmaksu tai kiinteähintainen kuukausimaksu. Löytyy kuitenkin myös yhtiöitä, jotka tarjoavat sähkösopimusta ilman kuukausimaksua. Marginaali on yleensä spot- sähkösopimuksissa 0,15 – 0,4 snt / kwh. Pörssisähkölaskusta näet toteutuneen keskihinnan, kuukauden jokaiselle 720 tunnille muodostuu oma hinta.Näitä ei erikseen laskusta näytetä, vaan keskihinta saadaan  kuukauden jokaisen tunnin hinta kyseisen tunnin energiankäytöllä.

Perus- ja kuukausimaksut ovat yleisesti hyvin pieniä, mutta koska hinnat vaihtelevat sähköyhtiöittäin, kannattaa myös pörssisähkön tarjoajat kilpailuttaa.

Kenelle spot- sähkö soveltuu parhaiten?

Kenelle Spot Sähkö sopii?

Pörssisähkö soveltuu ehdottomasti kaikille, mutta parhaiten spot- sähkösopimuksista hyötyvät ne kohteet, joiden sähkönkulutus on suurta. Spot- sähkön hinnoittelu sopii myös kuluttajille, jos olet valmis seuraamaan sähkön hinnan muutoksia ja ovat valmiita joustamaan sähkönkulutuksessaan tunti- ja päiväkohtaisen muutoksien mukaisesti.

Voit käyttää pörssisähköä samalla tavalla kuin kiinteähintaista sähköä, mutta voit jäädä näin paitsi spot- sähkön hinnoittelun hyödyistä, kustannukset pysyvät samana tai voit jopa joutua maksamaan enemmän kuin sinun tulisi.

Spot- sähkösopimus on loistava valinta silloin, kuin sähkön markkinahinnat ovat alhaiset tai hinnat ovat laskusuunnassa. Näinä aikoina pörssisähkö on reaaliajassa ja se kuvastaa sen hetkistä markkinahintaa. Määräaikaisissa, perinteisissä sähkösopimuksissa hintojen lasku näkyy pitkällä viiveellä, toisinaan et tule hyötymään hinnanlaskuista ollenkaan.

Jos olet valitsemassa käyttökohteeseen pörssisähköä, on hyvä ottaa huomioon, että hinnannousut näkyvät sähkönkulutuksessa nopeammin. Kun sähkön markkinahinta tulee nousemaan voimakkaasti, pörssisähköä kuluttajana tulet näkemään hinnannousun huomattavasti rajummin, kuin käyttäisit kiinteähintaista sähköä.

Kun ostat spot- sähköä, sen ostamista voidaan verrata sijoittamiseen. Vaikka hinnanlaskut ja -nousut voivat olla hyvin voimakkaita lyhyellä aikavälillä, pitkässä juoksussa sähkön kokonaishinta tulee asettumaan edullisemmaksi, kuin kiinteähintainen sähkösopimus.

Miten toimia, kun pörssisähkön hinta on korkea?

Kuten jo aiemmin mainitsimme, on spot- sähkö hinta jatkuvasti vaihteleva. Hinnan laskut ja nousut voivat toisinaan olla hyvinkin suuria. Talvisin spot- hinnat voivat olla pahimmillaan jopa yli 100 senttiä/ kWh, kun taas kesäisin ne voivat olla keskimäärin jopa alle 5 senttiä/ kWh. Spot- sähkö on edullisinta silloin kuin sähkön kysyntä on vähäistä, yleensä öisin ja viikonloppuisin.

Kun pörssisähkön hinta nousee rajusti, kannattaa tutkia omaa taloutta ja maksukykyä sekä muita vaihtoehtoja mahdollisimman pian. Ota huomioon, miten kotitaloutesi talous selviää, mikäli sähkölaskusi on moninkertainen usean kuukauden ajan ja vertaile mitä muita sähkösopimuksia on tarjolla.

Pörssisähkön hintaan ja sen nousuihin vaikuttaa myös, miten asut. Lyhytaikaiset hinnannousut ei pienissä yksiöissä tunnu, mutta esim. sähkölämmittäisissä omakotitaloissa se voi aiheuttaa pahimmillaan valtavat kustannukset. Tämän tapahtuessa pyri vaihtamaan sähkösopimus kiinteähintaiseen sopimukseen mahdollisimman nopeasti.

Pörssisähkön hinnan korkeat nousut vaikuttavat myös kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin. Näiden sähkösopimusten ehdot tiukentuvat, tosin niissä kestää. Erittäin korkeat pörssisähkön hinnannousut voivat aiheuttaa myös sen, ettei kiinteähintaisia sähkösopimuksia ole saatavilla lainkaan. Tavallisesti sähkösopimusten irtisanomisaika on 14 vuorokautta, joka on hyvä ottaa huomioon, jos harkitset sähkösopimuksen vaihtoa.

Hyödynkö spot- sähkösopimuksien hinnan vaihteluista?

Jokainen voi hankkia pörssisähköön perustuvan sopimuksen ja hyötyä hinnanvaihteluista, etenkin jos käytössäsi on sähkölämmitys. Kun ajoitat sähkönkäytön edullisille tunneille, voi sähkölaskusi loppusumma alentua huomattavasti.

Pörssisähkön käyttöä tulee seurata, muuten siitä ei hyödy paljoa tai ollenkaan. Jos et ole kiinnostunut seuraamaan hinnan vaihteluita ja haluat käyttää sähköä kuten haluat, ei spot- sähkösopimuksen teko ole kannattavaa. Tällöin kannattaa aina sopia kiinteähintainen sähkösopimus.

Pörssisähkö – mitä se tuo tulevaisuudessa?

Sähkönkäytön ja sen markkinat muuttuvat koko ajan paljon ja tulevaisuudessa yksi mahdollisuus sähkönkulutukselle on kysyntäjousto. Kysyntäjousto tarkoittaa sitä, että tulet siirtämään sähkön korkean kulutuksen ja tuntihinnan edullisiin ajankohtiin vuorokaudessa tai muutat sähkönkäyttöä hetkellisesti tehotasapainon hallitsemiseksi.

Spot- sähkö on ainoa sopimustyyppi, joka pystyy mahdollistamaan aktiivisen kysyntäjouston, koska voit jo nyt painottaa sähkön kulutuksesi edullisille tunneille ja siten säästää huomattavasti sähköslaskussasi.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi