Blogi
Millainen sähkösopimus mökille kannattaa?
Mökki on oiva paikka viettää aikaa, mutta millainen sähkösopimus mökille sopii? Lue vinkkimme mökkisähköön sekä katso paljonko mökkisähkön hinta on sinulle.
Jos kuulut niihin onnekkaisiin, joka omistaa mökin Suomessa, tulet varmasti haluamaan mökistäsi mahdollisimman mukavan paikan viettää aikaa. Useimmat suomalaiset pitävät mökkiä paikkana, jossa voi rauhassa viettää aikaa perheen, läheisten ja ystävien kanssa luonnon helmassa.
Suomessa on yhä mökkejä, jotka ovat täysin sähköttömiä, mutta tavallisesti mökistä halutaan vaivattomuutta ja mukavuutta. Jos solmit sähkösopimuksen kesämökillesi, se voi antaa myös mahdollisuuden ympäri vuotuiseen oleskeluun. Tällöin tulle mökissä olla lämmitys, valaistus, kylmälaitteet sekä muu kodin elektroniikka, joka tarkoittaa, että sähkösopimus mökille on tehtävä.
Miten sähkösopimus mökille tehdään ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, ennen kuin solmit sähkösopimuksen, siitä kerromme tässä artikkelissa.
Minkälainen sähkösopimus mökille sopii?
Kun teet sähkösopimusta mökille, tulet huomaamaan, ettei sähköyhtiöillä ole erikseen sähkösopimuksia mökeille. Voit valita samoista sähkösopimuksista, mitä voit valita vakituiseen asuntoosi tai taloosi, itsellesi parhaan ja sopivimman sopimuksen. Mökkien sähkösopimukset myös hinnoitellaan samalla tavalla.
Valittavanasi on joko kiinteähintainen kuukausittainen sähkösopimus, jossa kWh- hinta on sama riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä kuukaudessa käytät. Toisena vaihtoehtona on pörssisähkösopimus, jossa vuorokauden jokaiselle tunnille on oma kWh- hintansa. Mökille harvoin sopii samanlainen sähkösopimus, joka on käytössäsi kotonasi.
Mistä muodostuu mökin sähkölasku?
Kuten kaikissa sähkösopimuksissa, sähkön hinta muodostuu sähkön energiasta, sähkönsiirrosta ja sähköveroista. Sähkön energia ilmoitetaan kilowattitunti- eli kWh- hintana, se kertoo sinulle, kuinka paljon sähköä kulutetaan kuukausi- sekä vuositasolla. Tämä luku on tärkeä, kun solmit sähkösopimusta mökillesi.
Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö, joka toimii alueella. Käytännössä sähköyhtiöillä on alueellinen monopoliasema, koska sähkösiirtohintaa ei voi kilpailuttaa lainkaan. Tavallisesti maksat sähkönsiirrosta kiinteää, kuukausittaista perusmaksua, joka on yleensä alle 10 euroa, riippuen, missä mökkisi sijaitsee. Sähkönvero on 24 % ja samoin kuin sähkönsiirtohinta, sitä ei voi kilpailuttaa.
Mitä tulee huomioida, kun teet sähkösopimusta mökille?
Ensiksi tulee ottaa huomioon, onko kesäasuntosi tai mökkisi käytössä ympäri vuotuisesti, vai vierailetko mökilläsi vain kesäisin. Ota lisäksi huomioon, että sähkön kulutus ja sähkölaskusi suuruus riippuu myös mökkisi koosta, lämmitysmuodosta, sähkölaitteiden määrästä ja niiden energiatehokkuudesta, asukkaiden ja vierailijoiden määrästä.
Tämän lisäksi tulee miettiä, haluatko solmia määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen mökillesi. Mökillesi voi sopia myös sähkösopimus, joka tuottaa sähköä käyttäen uusiutuvia energiamuotoja. Mitä sähkösopimus mökille maksaa ja mitä vaihtoehtoja on, siitä kerromme seuraavaksi.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus voidaan sopia vuodeksi, kahdeksi vuodeksi tai kolmeksi vuodeksi. Määräaikaisissa sopimuksissa maksetaan kiinteähintaista kuukausimaksua, jolloin hinta pysyy samana koko sopimuskauden. Jos mökkisi on vain kausittain käytössäsi, kuten kesäisin, kiinteähintainen sähkösopimus ei välttämättä ole paras vaihtoehto.
Kun mökki on käytössäsi vain lähinnä kesäisin, harkitse kuukausimaksutonta, määräaikaista sähkösopimusta. Tällöin maksat vain kuluttamasi sähkönmäärästä eli sähköenergiasta eli kuukausittaista perusmaksua näissä sopimuksissa ei ole. Vaikka lähes kaikissa sähkösopimuksissa on perusmaksu, voit löytää sopimuksia osalta sähköyhtiöistä myös ilman tätä.
Määräaikainen sähkösopimus mökille on huoleton ja helppo valinta, koska sähkölasku on aina samansuuruinen ja näin vältyt isoilta yllätyksiltä sähkölaskussasi. Määräaikaista sähkösopimusta ei voi purkaa kesken sopimuskauden ilman sopimussakkoa. Ainoa poikkeus tähän on yli kahden vuoden sähkösopimukset, jotka sitoo vain sähköyhtiötä kolmeksi vuodeksi. Sinä asiakkaana voit kilpailuttaa yli 24 kk:n sopimuksen kahden vuoden päästä ja jos löydät paremman diilin, voit vaihtaa sähkösopimusta.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Mikäli et halua sopia sähkösopimusta määräajaksi, kannattaa valita mökille toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Näitä sopimuksia voit sopia kiinteähintaisena, vaihtelevalla hinnalla tai muuttuvahintaisena pörssisähkösopimuksena. Mökeille, joita käytetään lähes koko vuoden ajan, paras valinta on pörssisähkö.
Kun teet pörssisähkösopimuksen mökillesi, tulet saamaan sähköä aina ajankohtaiseen hintaan. Pörssisähkön hinnoittelu perustuu Pohjoismaiden Nord Poolin markkinahintoihin, johon Suomen lisäksi kuuluu Ruotsi, Norja ja Tanska. Markkinahintaan vaikuttaa sähkön kysyntä ja tarjonta sekä se, miten sähköä tuotetaan. Sähköä voidaan tuottaa vesi- tai tuulivoimalla, ydinvoimalla, maakaasulla, hiilivoimalla tai öljyllä.
Tämä tarkoittaa, että jos Nord Poolin markkina-alueella on vähäsateisia kesiä, ei vesivoimaa saada tuotettua tarpeeksi, mikä nostaa sähkön hintaa. Sähkön hinta voi laskea, jos vesivoimaa saadaan sateisina kesinä tuotettua tarpeeksi. Tavallisesti spot sähkö on edullisinta öiseen aikaan ja viikonloppuisin, joten voit säästää huomattavasti sähkölaskussasi, jos käytät pörssisähköä vuorokauden edullisina tunteina. Aikasähkö säästää usein rahaa.
Valitset sitten määräaikaisen, kiinteähintaisen sähkösopimuksen tai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, usea sähköyhtiö tarjoaa myös uusiutuvan energian sähkösopimuksia. Näissä sähkösopimuksissa kaikki käytetty sähkö on kotimaista uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.
Miten voit säästää mökin sähkölaskuissa?
Sähkön kulutukseen ja sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa ensisijaisesti se, miten mökkiä lämmitetään. Jos mökkisi on sähkölämmitteinen, tulee se olemaan isoin summa laskussasi. Lämmitykseen kannattaa käyttää takkoja, aurinkoenergialla toimivia pattereita tai jopa saunaa, jolloin säästät vuositasolla merkittävästi.
Mökin lämmitykseen kannattaa harkita myös ilmanlämpöpumppua, joka tuottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta, mökin ilmanvaihtoputkista, vedestä, maasta, kallioista jne. Kun käytössä on ilmanvaihtopumppu, tarvitsee mökkisi vähemmän sähköä. Ilmanlämpöpumput ovat hyvin energiatehokkaita ja niillä voi sekä lämmittää että viilentää mökkisi sisälämpötilaa.
Se mitä ei usein oteta huomioon, on mökkisi sähkölaitteiden ikä ja kunto. Vanhat kodinkoneet ja sähkölaitteet päätyvät kotikäytöstä usein mökille, mutta se ei välttämättä ole viisain ratkaisu. Vanhat sähkölaitteet voivat kuluttaa todella paljon sähköä kuukausitasolla, joten ne kannattaa viedä mökin sijasta suoraan kierrätykseen.
Ennen kuin teet sähkösopimuksen mökille, mieti sähkön kulutuksen tarvetta ja sitä, käytetäänkö mökkiä vain kausittain. Kannattaa aina ensi vertailla eri sähköyhtiöiden sopimuksia ja pohtia, millainen sähkösopimus mökille on paras vaihtoehto. Sähkösopimuksien kilpailuttaminen on täysin ilmaista ja löydät internetistä tähän lukuisia eri työkaluja.