Ota yhteyttä meihin

Blogi

Mitä tarkoittaa yösähkö – ja mikä on sen hinta?

Yösähkö on nimensä mukaisesti sähköä yöaikaan. Kenelle tämänlainen sähkö sopii ja mikä on yösähkön hinta 2024?

Julkaistu

päällä

Yösähkön hinta

Yösähkö on edullista ja se voi etenkin hyödyttää niitä, joilla asunnossa on sähkölämmitys. Kuten jo nimestäkin voi jo päätellä, on yösähkösopimuksessa oma yösähkön hinta ja oma hinta päiväsaikaan eli niin sanottu aikasähkö. Kun kotitaloudessasi on käytössä yösähkö, etenkin silloin kannattaa kilpailuttaa oma sähköyhtiö.

Valitsemalla juuri sinulle sopivan sähköyhtiön, voit säästää vuositasolla kymmeniä tai jopa satoja euroja. Jos kohdistat suurimmaksi osaksi sähkönkäytön yöaikaan, voit säästää yhä enemmän. Miten muodostuu yösähkön hinta ja sopiiko yösähkö juuri sinun asuntoosi tai kotitalouteesi?

Esimerkki yösähkön hinnasta:

Sähkön hintoja on tietysti monenlaisia ja näin on myös yösähkön kohdalla. Myös yösähkön hinnat muuttuvat ja elävät jatkuvasti, joten allaoleva esimerkki on vain esimerkki – ei sen enempää tai vähempää, eikä sitä kannata tuijottaa kovinkaan tarkasti vaan käydä itse katsomassa tämänhetkiset yösähkön hinnat.

SähkötyppiSähkön hinta
Päiväsähkö c/kWh22,56
Yösähkö c/kWh15,67
Esimerkki Helenin aikasähköstä – eli yö- ja päivähinnat

Kuten esimerkistä nähdään, voi yösähkö olla selkeästi edullisempaa. Muitakin esimerkkejä löytyi, ja toisaalla oli ero vielä suurempi, sillä päiväsähkö (07-22) oli 20,54 c/kWh ja yösähkö (22 – 07) oli hinnaltaa vain 10,73 c/kWh.

Nämä erot ovat huomattavia, mutta muista tarkistaa tämänhetkiset hinnat vertailusta.

Tätä tarkoittaa yösähkö

Yösähkön hinta on aina tasaisen edullinen ja voit solmia yösähkösopimuksen toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena. Kun valitset yösähkön, tulet saamaan yhteen vuorokauteen kaksi eri sähkönenergiahintaa, päivä- ja yösähkön hinnan. Tavallisesti yösähkö on voimassa kello iltakymmenen ja aamuseitsemän aikaisena välinä, jolloin sähkön hinta on huomattavasti edullisempaa kuin päiväsaikaan.

Yösähkö on edullinen sekä suosittu sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, etenkin jos käytössäsi on vielä sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja. Tämän lisäksi, jos sinulla ja asunnon muilla asukkailla on mahdollisuus ajoittaa suurimman sähkönkulutuksen kello 22- 07 välille, voit säästää huomattavasti sähkölaskussasi.

Milloin kannattaa valita yösähkö?

Mikäli voit ajoittaa kaikki kotiaskareesi, kuten astian- ja pyykinpesukoneen käytön ilta-aikaan, jolloin yösähkön hinta astuu voimaan, voit säästää merkittävästi. Veden lämmityskuluissa voit säästää, jos ajoitat suihkun tai sähkösaunan lämmityksen iltaan. Säästät yhä lisää, jos pystyt säätämään lämpöpatterit lämmittämään vain öiseen aikaan. Kaikki kodinaskareet mukaan lukien ruoanlaitto vie sähköä, joten ajoita nämä yösähkön aikaan.

Yösähkö voi kannattaa maatiloilla, jos tarvitset paljon akkukäyttöisiä työkaluja. Sähköä voi säästää lataamalla työkalujen akut aina öiseen aikaan, jolloin voit käyttää niitä päivisin kalliin sähkön aikaan. Yösähkö on paras valinta omakotitaloihin tai suuriin kiinteistöihin, kerros- ja rivitaloasunnoissa ei hyötyä yösähköstä juurikaan ole.

Tämä johtuu siitä, että tavallisesti taloyhtiöiden järjestyssäännöt rajoittavat yösähkön täyden hyödyn saamista. Kerrostaloissa tavallisesti asunnon lämmityskustannukset ovat jo valmiiksi vuokrassa tai vastikkeessa, jolloin sähköä kuluu vain kodin elektroniikkaan ja muuhun.

Yösähkö kannattaa valita silloin, jos kotitaloudessasi on käytössä varaava sähkölämmitys. Tämä on paras tapa hyödyntää edullista yösähkön hintaa ja säästää huomattavasti sähkölaskuissa. Ainoa minkä tarvitset että voit tilata yösähköä on, että kotonasi tai paikassa johon sähköä tilataan, on aikajakoon perustuva mittaustapa. Sinun ei tarvitse tehdä mitään erikseen, sähkömittariin on kytketty kello, jolla pystytään erittelemään päivä- ja yösähkön hinta.

Jos mietit sähkösopimuksen vaihtoa yösähköön, sinun tulee ensin tarkastaa sähkön kulutuksen määrä ja etenkin se, miten sähkönkäyttö jakautuu. Kun kotonasi on käytössä suora sähkölämmitys ja käytät suurimman osan sähköstä päivällä, yösähköstä ei ole juurikaan hyötyä. Kun vuosikulutuksesi on keskimäärin 12 000 kWh ja käytät sähköä enemmän kello 22- 07 välillä, yösähkön valinta kannattaa.

Mistä yösähkön hinta muodostuu?

Yösähkön hinta perustuu aina sähkön pörssihintaan. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, vuorokauden jokaiselle tunnille on oma hintansa. Yösähkön hinta lasketaan pörssisähkön hinnan keskiarvo sekä pörssihinnan päälle lasketaan lisäksi sähköyhtiön oma marginaali.

Sähkölaskuun lisätään kuukausittainen perusmaksu, joka vaihtelee paikkakunnittain ja  yleensä tämä on muutaman euron luokkaa. Tällä perusmaksulla katetaan mahdollisia vaurioita, kuten myrskytuhoja ja pidetään huoli, että sähköä on saatavilla jatkuvasti. Lisäksi sähköstä maksetaan veroja, jonka suuruus on tällä hetkellä 24 %. Näitä et asiakkaana voi kilpailuttamaan, ainakaan vielä.

Vertaile ja kilpailuta eri sähköyhtiöiden yösähkön hinta, kilpailutus on aina täysin maksutonta ja siihen löydät useita työkaluja internetistä.

Usein kysytyt kysymykset yösähköstä

Mikä on yösähkö ja miten se eroaa päiväsähköstä?

Yösähkö on sähköä, jota myydään edullisemmalla hinnalla tiettyinä kellonaikoina, useimmiten yöllä ja varhain aamulla. Päiväsähkö taas on sähköä, jonka hinta on normaali tai korkeampi muina kellonaikoina. Yösähkön tarkoitus on tasata sähkönkulutusta ja hyödyntää tehokkaammin energiantuotantoa vähemmän kuormittavina aikoina.

Miksi yösähkö on edullisempaa kuin päiväsähkö?

Yösähkö on edullisempaa, koska sähkönkysyntä on alhaisempi yöllä ja aikaisin aamulla. Tämän vuoksi sähköyhtiöt voivat tarjota sähköä halvemmalla hinnalla, mikä kannustaa kuluttajia siirtämään energiankulutustaan vähemmän kuormittaville tunneille.

Mihin aikaan vuorokaudesta yösähköä myydään?

Yösähkön myyntiajat vaihtelevat eri sähköyhtiöiden ja sopimusten mukaan. Yleisesti ottaen yösähköä myydään kuitenkin noin klo 22–07 välisenä aikana talviaikana ja klo 23–07 kesäaikana.

Kuinka usein yösähkön hinta muuttuu?

Yösähkön hinta voi muuttua samalla tavalla kuin päiväsähkön hinta, ja se riippuu energiamarkkinoiden hintamuutoksista. Yleensä yösähkö on hinnoiteltu määräaikaisissa sopimuksissa, jolloin hinta pysyy samana sopimuskauden ajan. Toisaalta, pörssisähkösopimuksissa yösähkön hinta voi vaihdella päivittäin markkinahinnan mukaan.

Voiko kaikki sähkönkäyttäjät hyödyntää yösähköä?

Yösähkön hyödyntäminen edellyttää kaksiaikamittarilla varustettua sähkömittaria, joka rekisteröi erikseen päivä- ja yöaikaisen sähkönkulutuksen. Asunnon tai kiinteistön sähköjärjestelmän on oltava yhteensopiva tämän mittarin kanssa. Mikäli asunnossa on kaksiaikamittari, voi yösähköä hyödyntää tekemällä yösähkösopimuksen sähköyhtiön kanssa.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi