Blogi
Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Kumpi vai kampi? Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus – kumman valitset ja miksi? Kävimme läpi missä tilanteissa sopii määrämittainen sopimus ja milloin taas toistaiseksi voimassa oleva on parempi ratkaisu.
Oletko juuri muuttanut uuteen asuntoon vai oletko harkitsemassa sähkösopimuksesi kilpailuttamista? Sähkön hinta on puhuttanut ja hinnat ovat viime vuosina heitelleet, joten uuden sähkösopimuksen valinta voi olla vaikeaa.
Kannattaako siis valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? Tähän vaikuttaa moni tekijä, kuten myös tietenkin oma sähkönkulutuksesi, asumismuoto sekä elämäntilanteesi. Sähkön hinta on helppo kilpailuttaa usean verkosta löytyvän työkalun avulla. Sopiiko sinulle määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus paremmin, siitä kerromme tarkemmin tässä artikkelissa.
Mitä tarkoittaa sähkösopimus?
Sähkösopimus tulee solmia sähköyhtiön ja sähkön käyttöpaikkaan eli kotiisi, vapaa-ajan asuntoon tai yritykseesi. Tässä sopimuksessa määritetään sähkön tilaaja, sähkön käyttöpaikka eli osoite, sähkön hinta ja sähkösopimuksen voimassa oloaika.
Sähkösopimuksessa tulet näkemään sähköenergian lisäksi sähkön siirtohinta sekä sähkövero, joka maksetaan valtiolle. Sähkön arvonlisävero on tällä hetkellä 24 %, eikä tähän voi itse vaikuttaa. Niin ikään sähkön siirtohintaan ei voi vaikuttaa itse, sähkönsiirrosta vastaa paikallinen verkkoyhtiö.
Tavallisesti sähkönsiirrosta peritään muutaman euron suuruinen kuukausittainen perusmaksu. Tällä perusmaksulla taataan, että sähköä on saatavilla vuorokauden ympäri, eli sillä korjataan esim. myrskyjen aiheuttamia vahinkoja. Energiavirasto on vastuulla siitä, ettei sähkön siirtohinta nouse missään päin Suomea kohtuuttoman korkeaksi.
Kun solmit sähkölaskun, sovit tällä sopimuksella vain mikä sähköyhtiö vastaa sähköenergian toimittamisesta ja kuinka paljon sähköenergian hinta tulee olemaan. Voit solmia sähkösopimuksen lähes miltä tahansa sähköenergiaa myyvältä yritykseltä, jos asut Manner-Suomessa.
Miten uusi sähkösopimus solmitaan?
Uusi sähkösopimus on helppo solmia ja useimmilla sähköyhtiöillä uuden sähkösopimuksen tilaaminen käy muutamissa minuuteissa. Kun olet kilpailuttamassa sähköenergian hintaa ja tilaamassa uutta sähkösopimusta, tilaukseen vaikuttaa se, millainen on nykyinen sähkösopimukseksi sekä se, oletko muuttamassa uuteen asuntoon.
Sähköyhtiön vaihto ja kilpailutus
Kun kyseessä ei ole muutto uuteen asuntoon, tulee ensin tarkistaa, onko nykyinen sähkösopimuksesi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Jos sinulla on tällä hetkellä määräaikainen sähkösopimus, et tavallisesti voi vaihtaa sopimusta ennen määräajan umpeutumista.
Jos vaihdat sähköyhtiötä ennen sopimuskauden loppumista, siitä seuraa yleensä aina sopimussakko. Määräaikaisen sähkösopimuksen kanssa tulee odottaa, että määräaika umpeutuu. Vasta tämän jälkeen voit vaihtaa sähkösopimuksesi uuteen tai mikäli haluat, maksamaan sopimussakon.
Ainoa tilanne päästä irti määräaikaisesta sähkösopimuksesta ennen sopimuskauden loppumista on, jos olet sopinut yli kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen. Näissä tilanteissa, voit kilpailuttaa sähkösopimuksen 24 kk:n määräaikaisuuden jälkeen, jolloin irtisanomisaika on sama kuin toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa.
Voit vaihtaa sähköyhtiötä helposti, jos olet solminut toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen. Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimuksien irtisanomisaika on tavallisesti 14 vuorokautta. Uusi sähkösopimus astuu siis voimaan 15 vuorokauden kuluttua aikaisintaan.
Kun vaihdat sähköyhtiöltä toiseen, tulee sinun tavallisesti solmia ja tilata uusi sähkösopimus uudelta sähköyhtiöltä. Täytä sähköyhtiön tilauslomake ja jos lomakkeella ei ole erillistä mainintaa irtisanomisesta, uusi sähköyhtiö hoitaa vanhan sopimuksen päättymisen. Käytönnössä voit aina valtuuttaa uuden sähköyhtiön tekemään irtisanomisen puolestasi.
Muuttotilanteissa
Kun muutat, on tilanne täysin toinen, voit valita uuden sähkösopimuksen alkamaan jo muutaman päivän päästä. Muuttotilanteissa ei tavallista 14 päivän irtisanomisaikaa ole, koska todennäköisyys on, ettei tämän hetkinen sähkösopimuksesi sovi enää uuteen asuntoosi. Toinen syy on, että uusi sähkösopimus tehdään muuton yhteydessä eri osoitteeseen.
Muista kuitenkin aina tehdä uusi sähkösopimus hyvissä ajoin uuteen asuntoosi ennen muuttoa, viime hetkellä solmituista sähkösopimuksista jotkin sähköyhtiöistä tulee perimään tästä lisämaksuja. Toisinaan uuden sähkösopimuksen voi saada uuteen asuntoon välittömästi, joskus kytkentä saattaa kestää muutaman päivän.
Määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen ennen sopimuskauden päättymistä ilman sopimussakkoa, on mahdollista tehdä vain muuttaessasi. Muuttotilanne onkin ainoa tapa päästä eroon määräaikaisesta sähkösopimuksesta veloituksetta.
Kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Tyypillisesti uuden sähkösopimuksen valinnassa huomio keskittyy tavallisesti, mikä on sähkön hinta. Kokonaislaskussa tulee huomioida myös muita asioita, kuin vain sähköenergian hinta:
- Paikallisen verkkoyhtiön perusmaksun suuruus
- Hinnoittelutapa
- Hintavakaus
- Sähkösopimuksen voimassaoloaika
- Asumismuotosi
- Elämäntilanteesi
- Sähkön kulutuksesi
Tämä kaikki saattaa tuntua aluksi hyvin sekavalta, jos et ole perehtynyt tarkemmin asiaan. Siksi se, valitsetko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, voi olla hyvin vaikeaa. Sähkön hinnoittelu vaihtelee näiden sopimustyyppien välillä valtavasti ja siksi omiin tarpeisiin sopiva sähkösopimus kannattaa valita huolella.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus on aina kiinteähintainen kuukaudessa ja siksi näin kaikista helpoin ja yksinkertaisin valinta sähkön hinnoitteluun. Sinun tulee arvioida vain oma sähkökulutuksesi mahdollisimman tarkkaan, voit katsoa sähkön kulutuksesi vanhoista sähkölaskuistasi.
Sähkönkulutus lasketaan kilowattitunteina (kWh), ja määräaikaiset sähkösopimukset tulevat pakettina. Mikäli kulutat enemmän sähköä, kun olet sopinut sähköyhtiösi kanssa, maksat vain ylimenevältä osalta sähköyhtiön hinnaston mukaan. Ota huomioon, että ylimenevä sähkönkulutus voi muodostua kalliiksi.
Määräaikaisen sähkösopimuksen voi solmia 12, 24 tai 36 kk:ksi. Koska nämä sähkösopimukset ovat kiinteähintaisia, vältyt monesti yllättävän suurilta sähkölaskuilta. Määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus on hyvä ratkaisu silloin, kun sähkönkulutuksesi on tasaista ja sähkönkulutuksen määrä on melko tarkasti ennustettavissa.
Kun asut kerrostalossa, on määräaikainen sähkösopimus yleensä paras vaihtoehto. Kerrostaloasunnot ovat usein sähkölämmitteisiä, joten sähkönkulutus on tasaista sekä ennustettavissa, on pakettina tuleva kiinteähintainen ja määräaikainen sähkösopimus oikea valinta.
Määräaikaisen sähkösopimuksen plussat:
- Helppo ja yksinkertainen laskutus
- Tiedät aina tulevien kuukausien sähkölaskun suuruuden ennakkoon
- Joissain asuntomuodoissa edullisin ja järkevin vaihtoehto
- Määräaikainen yleissähkösopimus on yleensä parhaita sähkötarjouksia
Määräaikaisen sähkösopimuksen miinukset:
- Vaikka sähkönkulutus on vähäisempää, hinta ei laske
- Usein kallis, etenkin Suomen isoimmilla sähköyhtiöillä
- Jos ylität sähköenergian kulutuksen, ylimenevän osuuden laskutus on kallis
Määräaikaisen sähkösopimuksen yleensä saa kuitenkin edullisemmin sähköyhtiöltä, kun toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia. Syynä tähän on se, että hinta pysyy samana, vaikka sähkön hinnassa tapahtuisi muutoksia.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia voi saada myös kiinteähintaisena, mikä ei ole kuitenkaan se yleisin sähkösopimuksen tyyppi näissä sopimuksissa. Tavallisesti nämä sähkösopimukset ovat joko markkinahintaisia pörssisähkön tai vaihtelevien hintojen sähkösopimuksia.
Vaihtelevien hintojen sähkösopimukset
Kaikista yleisin sähkösopimuksen tyyppi toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on yleissähkö. Kiinteähintaisen sähkösopimuksen jälkeen se on myös helpoin ja yksinkertaisin sähkösopimus hinnoittelultaan. Yleissähkö on usein myös edullisin vaihtoehto kerrostaloasuntoihin, jos et halua solmia määräaikaista sopimusta.
Yleissähköä maksetaan aina kulutuksen mukaan eli senttiä /kWh, sekä perusmaksu ja sähkön verot. Voit löytää myös sopimuksia, joissa kuukausimaksua ei ole ollenkaan, joten lopullinen sähkölasku muodostuu vain ja ainoastaan veroja lukuun ottamatta sähkön kulutuksesta. Juuri tällainen, kuukausimaksuton sähkösopimus on kerrostaloasuntoon edullisin vaihtoehto.
Yleissähkön plussat:
- Maksat aina sähköstä kulutuksen mukaan
- Vähentämällä sähkönkulutusta, vähennät sähkölaskuasi
- Tavallisesti edullisin vaihtoehto kerrostaloasuntoihin, joissa sähkönkulutus on vähäistä
Yleissähkön miinukset:
- Hinta pysyy samana aina vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta
- Sähkölämmitteisessä talossa ei ole mahdollisuutta säätää sähkönkulutusta halvempaan ajankohtaan
- Toistaiseksi voimassa oleva yleissähkösopimus ei ole aina edullisin vaihtoehto
Yö- ja kausisähkö
Yösähkössä sähkön hinta vaihtelee joko kellon mukaan tai kausien mukaan. Kuten jo nimestäkin voi jo päätellä, yösähkön hinta on öisin halvempaa, päivisin kalliimpaa. Yösähkö ei välttämättä ole kerrostaloasuntoon monesti järkevä vaihtoehto, ellet käytä sähköä öisin enemmän.
Toisin kuin yösähkö kausisähkön hinta vaihtelee vuodenajan, ei vuorokauden ajan mukaan. Kesäisin sähkö on halvempaa, talvisin kalliimpaa johtue sähkön kysynnästä. Omakotitaloon, joka on sähkölämmitteinen, voi yö- tai kausisähkö tuoda paljonkin säästöjä. Tämä onnistuu siten, että käytät sähköä optimoidusti öisin tai kesäisin, jolloin sähkön hinta on halvempaa.
Vaikka tekisitkin näin, on optimoinnista huolimatta usein pörssisähkö edullisempi vaihtoehto omakotitaloon, koska pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain.
Pörssisähkö
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, joka on sidottu pörssisähköön, on yleensä edullisin ratkaisu pitkällä aika välillä. Pieneen kerrostaloasuntoon se ei kuitenkaan ole paras valinta, jos pörssisähkösopimuksessa on kiinteä kuukausittainen perusmaksu. Tämän lisäksi maksat sähköyhtiön marginaalin sekä tunneittain vaihtuvan sähköpörssin spot- hinnan (snt /kWh).
Pörssisähkön hinta perustuu Pohjoismaiden Nord Poolin sähköpörssiin, johon kuuluu Suomen lisäksi kaikki muut Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta. Muista sähkösopimustyypeistä pörssisähköön perustuva sähkösopimus poikkeaa merkittävästi. Sähköstä maksetaan aina reaaliaikaisesti sen hetkistä markkinahintaa. Hinnan vaihtelu voi olla sekä hyvä että huono asia, pörssisähkö oli ennätyksellisen hintava viime talvena, moninkertainen kuin tavallisesti.
Vaikka pörssisähkön hinta voi heilahdella paljonkin kuukausittain, on se pitkällä aika välillä edullisempi vaihtoehto kuin muut sähkösopimukset. Koska sähkön hinta vaihtelee tunneittain, voi pörssisähkö olla vaarallinen valinta. Yleensä pörssisähkön hinta on alhaimmillaan öisin ja viikonloppuisin sekä kesäisin, joten jos valitset pörssisähkön, varaudu, että sähkölaskusi voi olla toisina kuukausina hyvinkin iso.
Pörssisähkön plussat:
- Pitkällä aika välillä suuren kulutuksen kotitalouksiin edullisin valinta
- Sähkö myydään aina markkinahintaan
- Pystyt optimoimaan sähkön käyttöäsi vuorokauden halvimmille tunneille (aikasähkö)
Pörssisähkön miinukset:
- Maksat sähköstä aina sen hetkistä markkinahintaa, oli hinta kuin korkea tahansa
- Lyhyellä ajanjaksolla hinnan vaihtelut voivat olla todella isoja
- Hintavaihteluiden takia tulee aina olla varautunut siihen, että on varaa maksaa suuret sähkölaskut tiettyinä vuodenaikoina, kuten talvisin.
Kumpi valita, määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Tähän vaikuttaa todella monia asia ja suosittelemme lukemaan koko artikkelimme osoitteessa: https://www.Sähkönhintaa.fi/maaraaikainen-toistaiseksi-voimassa-oleva/ – tästä selviää mitä juuri sinun kannattaa tehdä.
Kenelle sopii määräaikainen sähkösopimus?
Yleisesti voidaan ajatella, että määräaikainen sopimus sopii esimerkiksi kerrostaloasujalle, joka haluaa kiinteähintaisen sopimuksen tasapainottamaan talouttaan.
Kenelle sopii toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Yleensä ajatellaan, että toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii suuremman kulutuksen kotitalouksille ja erityisesti silloin, kun voidaan ajoittaa omaa sähkönkäyttöä sähkön markkinahintojen mukaan halvimmille ajankohdille.
Yhteenveto
Kumpi sitten on parempi vaihtoehto, määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Tähän ei ole koskaan yksinkertaista vastausta, mutta asumismuotosi ja elämäntilanteesi vaikuttavat oikean sähkösopimuksen valintaan.
Määräaikainen sähkösopimus sopii sinulle, jos asut esim. kerrostaloasunnossa, jossa sähkönkulutus on tasaista ja haluat välttyä isoilta summilta sähkölaskussa. Nämä sähkölaskut ovat aina kiinteähintaisia. Toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia voidaan solmia kiinteähintaisena, vaihtelevana tai pörssisähköön sidottuina sopimuksina.
Oikea sähkösopimus löytyy helpoiten, kun vertailet ja kilpailutat eri sähkösopimuksia. Internetistä löytyy useita eri työkaluja tätä varten, tulet varmasti saamaan juuri sinulle sopivan ja oikean sähkösopimuksen edulliseen hintaan.