Ota yhteyttä meihin

Blogi

Valitse toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus – joustava vaihtoehto

Kävimme läpi kenelle sopii parhaiten toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Kerromme miksi se kannattaa valita ja missä tilanteissa se on paras vaihtoehto.

Toistaiseksi Voimassa Oleva Sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustava vaihtoehto, koska se on nimensä mukaisesti voimassa ilman kiinteää sopimusaikaa.

Tämän sähkösopimuksen voi irtisanoa kuluttajasuojalain mukaan 14 vuorokauden irtisanomisajalla, eikä irtisanomiseen tarvitse mitään erityistä syytä. Toisin kuin määräaikaisessa sähkösopimuksessa, toistaiseksi voimassa olevasta sähkösopimuksen irtisanomisesta ei koidu myöskään mitään sopimussakkoja.

Voit siis vaihtaa ja kilpailuttaa oman sähkösopimuksesi milloin vain, ja tämän joustavuuden takia toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat hyvin suosittuja suomalaisissa kotitalouksissa ja vapaa-ajan asunnoissa.

Miksi valita toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Kenelle toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustava ja sen lisäksi myös huoleton vaihtoehto. Käytännössä tämä sähkösopimus on vakituinen sopimus, koska sopimus päättyy vasta silloin, kun haluat irtisanoa sen. Kun kaipaat jatkuvaa sähkösopimusta, toistaiseksi voimassa oleva sopimus on juuri oikea vaihtoehto sinulle. Yksi parhaita puolia tällaisissa sopimuksissa on, että sen voi halutessaan vaihtaa toiseen helposti ja huoletta.

Erilaiset sopimustyypit

Eri sähköyhtiöt tarjoavat erilaisia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, voit valita useasta eri sopimusmuodosta itsellesi sopivan. Eri sopimusmuodoissa voi olla suuriakin eroja, joten eri sähkösopimukset kannattaa aina vertailla ja etenkin kilpailuttaa. Vertaa ja kilpailuta kaikkien sähköyhtiöiden sopimukset samalla kertaa, jolloin löydät vaivattomasti omaan kotiisi sopivan sähkösopimuksen.

Hinta toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa voi olla joko kiinteä tai muuttuva. Kiinteällä hinnalla olevissa sopimuksissa, on hinnanmuutoksista ilmoitettava sähköyhtiön puolesta 30 vuorokautta etukäteen, ellei sopimuksessa toisin mainita. Näin sinulle jää aikaa harkita sähkösopimuksen kilpailutusta ja tarvittaessa vaihtaa se, ennen kuin uudet hinnat astuvat voimaan.

Kun sinulla on muuttuvan hinnan sähkösopimus, jonka hinta perustuu pörssisähköön, hinnanmuutoksista ei ilmoiteta erikseen. Spot-sähkön hinta perustuu Pohjoismaiden Nord Pool- sähköpörssin hintoihin, jotka vaihtelevat tunneittain.

Spot- eli pörssisähkö

Spot-sähkö on yksi yleisimmistä toistaiseksi voimassa olevista sähkösopimuksista. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja se on markkinakohtainen. Jokaiselle vuorokauden tunnille on oma sähkön hinta. Vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee ja siinä voi esiintyä korkean hinnan piikkejä, hinnat pitkällä aikavälillä kuitenkin tasoittuvat ja se onkin yleisesti edullisin sähkö.

Suomi kuuluu neljän markkina-alueen piiriin, jossa on Suomen lisäksi Norja, Ruotsi sekä Tanska. Hinnat määräytyvät näiden markkina-alueiden mukaan, ja hinta perustuu energialähteiden tuotantoon, vesi- ja ydinvoimaan, kivihiiliin, öljyyn ja maakaasuun ja niiden päästöoikeuksien sääntelyyn, sähkönkulutukseen sekä sähkömarkkinoihin.

Pörssisähkön hintaan vaikuttaa eniten vaihtelevat sääolosuhteet, runsaat sateet nostaa vesivoiman tuotantoa, joka laskee sähkön hintaa. Hintaan vaikuttaa myös sähkön kysyntä, tavallisesti pörssisähkön hinta on alhaisimmillaan öisin. Kylminä talvipäivinä sähkön kysyntä on korkeampi, joka nostaa pörssisähkön hintaa.

Pörssisähkössä hinnassa on lisätty sähköyhtiön välitysmaksu (per kWh), perusmaksu (€ / kk) sekä arvonlisävero, joka on 24 %. Monesti tällainen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on edullisin vaihtoehto, etenkin, jos sähkönkulutus on matalaa ja pystyt optimoimaan sähkönkäyttöä eri vuorokauden aikoina. Haittapuolena on vaihtelevat hinnat ja niiden huono ennustettavuus, mutta jos olet valmis seuraamaan sähkön hintaa ja ohjaamaan kulutusta, on pörssisähkö hyvä valinta.

Kiinteät kuukausihintaiset sopimukset

Kiinteähintainen sähkösopimus

Voit valita myös toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen kiinteällä kuukausihinnalla. Nämä sopimukset ovat hyvin yksinkertaisia, maksat sähköstä aina saman hinnan joka kuukausi. Sillä ei ole väliä, kuinka paljon sähköä kulutat.

Kiinteän kuukausihinnan sopimuksissa hinta vaihtelee asuntotyypin mukaan ja tavallisesti nämä sopimukset ovat saatavilla vain kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin. Tämä sähkösopimus sopii sinulle, jos haluat sähkölaskuusi tarkkaa ennustettavuutta, vakautta sekä pysyvyyttä.

Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimuksien, jotka ovat kiinteähintaisia, ainoa haittapuoli on se, että se on aina sama jokaiselle asuntotyypille. Se voi muodostua kalliiksi, mikäli käytät vähän sähköä, mutta jos kulutat paljon sähköä, on kiinteähintainen sopimus edullinen vaihtoehto. Tämä sopimus on helppo ratkaisu monelle, koska sen kulut ovat helposti ennustettavissa, mutta ota huomioon, että kiinteähintainen sopimus voi koitua muita sopimustyyppejä kalliimmaksi.

Vaihtuvien hintojen sähkösopimukset

Suurin osa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimuksista sijoittuu pörssisähkön ja kiinteähintaisten sähkösopimuksien väliin. Ajoittain vaihtuvien hintojen sopimuksissa veloitetaan sähköstä oman kulutuksesi mukaan. Sähkön hinta tosin päätetään pidemmälle ajanjaksolle, toisin kuin pörssisähkössä.

Vaihtuvan hinnan sähkösopimuksissa hinta tarkistetaan tietyin aikavälein, tavallisesti kuuden kuukauden välein. Hinnan ennustettavuus on siis paljon parempi, kuin pörssisähkössä, jossa hinnat vaihtelevat tunneittain. Kun ajoittain vaihtelevan sähkösopimuksen hinta on tarkistettu, se tulee pysymään samana, ennen seuraavaa hinnan tarkistusta.

Tämä sopimustyyppi on reilu valinta niin ikään vähän sähköä käyttäville kotitalouksille, koska laskutus tapahtuu käytön mukaan. Tämä on ehdottomasti yksi tämän sopimustyypin hyvä puoli, toisena hyvänä puolena voidaan pitää hinnoittelun vakautta. Toisin kuin pörssisähkössä, sähkön hinta pysyy pidempään samana, maksettava hinta ei vaihtele niin paljon lyhyellä aikavälillä.

Ajoittain vaihtuvien hinnan toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimukset ovat suosituimpia sopimusmalleja, koska sopimukset ovat joustavia, edullisia sekä hinnoittelu on läpinäkyvää.

Onko toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus hyvä valinta?

Kun valitset sähkösopimusta, huomioi aina oma asumismuotosi, sähkön kulutuksesi, sähkön hinta sekä sopimusehdot. On myös hyvä tiedostaa, mistä ja miten sähkö tuotetaan, koska se tulee vaikuttamaan sähkön hintaan.

Jos sähkönkulutuksesi on korkea, on toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset hyvä ratkaisu. Pääset hyötymään sähkön markkinahintojen vaihtelusta, siksi se on hyvin suosittu sopimusmalli Suomessa. Näissä sopimuksissa hinnat on määritelty per kilowattitunti, mutta koska toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat joustavia, eikä niissä ole määräaikaa, voit vaihtaa aina sen yksinkertaisesti heti edullisempaan sähkösopimukseen.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi