Ota yhteyttä meihin

Blogi

Kannattaako pörssisähkö 2024

Kannattaako pörssisähkö vuonna 2024? Ja jos kannattaa niin kenelle ja millaisiin elämäntilanteisiin se on hyvä vaihtoehto?

Julkaistu

päällä

Kannattaako pörssisähkö [year]

Viime talven kovat hinnan nousut ja vaihtelut saivat monet suomalaiset harkitsemaan sähkösopimuksen kilpailutusta. Myös se, kannattaako valita kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus vai pörssisähkö toistaiseksi voimassaolevana sopimuksena, mietityttää tällä hetkellä monia.

Määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus ei ole välttämättä se kaikkein halvin, mutta pystyt ennakoimaan sähkölaskun suuruuden, koska hinta on joka kuukausi sama. Toinen vaihtoehto on ottaa toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus, joka seuraa sähköenergian hinnan markkinoita, mutta hinta seuraa markkinoita hitaammin kuin pörssisähkö.

Pörssisähkö eli ns. spot- sähkö seuraa sähkömarkkinoita jatkuvasti ja sen hinta vaihtelee tunneittain. Pörssisähkön hinta oli korkealla menneenä talvena, mutta vaikka sen hinta vaihtelee, se voi olla osalle kotitalouksista se kaikista edullisin ja järkevin ratkaisu. Kannattaako pörssisähkö 2024, siitä kerromme lisää alla.

Mitä tarkoittaa pörssisähkö?

Suomi kuuluu neljän maan pörssisähkön markkina-alueeseen, jota kutsutaan Nord Pooliksi. Samaan markkina-alueeseen kuuluu Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska sekä Norja. Nord Pool on Pohjoismaissa toimiva sähköpörssi, jossa sähkön tuottajat ja ostajat kokoontuvat ostamaan ja myymään sähköä.

Sähköpörssissä keskeisiä toimijoita ovat tarjontapuolella voimalaitoksia omistavat sähkön tuottajat sekä ostajapuolella sähköyhtiöt. Sähköyhtiöiden lisäksi pörssisähköä ostavat suuret teollisuuslaitokset. Nämä toimijat käyvät kauppaa seuraavan päivän tunti- eli spot-hinnoista, jotka vaihtelevat sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Pörssisähkössä hintojen jatkuva vaihtelu on sinun kannaltasi koko asian ydin. Tässä sähkösopimuksessa on edullisen sähkön tunteja (yösähkö) enemmän kuin niitä hetkiä, jolloin sähkö on kalleimmillaan. Tästä syystä pörssisähkö voi olla hinnaltaan edullisempi pitkällä aikavälillä, koska hinta perustuu sähkömarkkinoihin.

Mistä koostuu pörssisähkön hinta?

Mistä pörssisähkön hinta muodostuu?

Yksi tekijä, joka vaikuttaa siihen kannattaako pörssisähkö 2024, on tietysti sen hinta. Pörssisähkön hintaan vaikuttaa se, mikä on kunkin tunnin sähköpörssin kysyntä ja tarjonta. Kyse on siis täysin samasta periaatteesta, kuin missä tahansa muussa raaka-ainepörssissä. Päivittäin sähkön tuottajat tekevät Nord Pooliin tarjouksen siitä, millä hinnalla he ovat valmiita myymään sähköä kullekin tunnille.

Sähkön ostajat taasen ilmoittavat hinnan, jolla he ovat valmiita ostamaan sähköä. Spot- sähkön hinta määräytyy siis silloin, kuin sähkön myyjän ja ostajan tarjoukset kohtaavat. Nord Poolissa sähkön tuottaja tulee saamaan sähkölle parhaan hinnan ja sähkön ostaja saa hankittua sähköä kaikista edullisemmalla hinnalla.

Kun sähkö kysyntä on korkea, on myös sähkön hinta korkeimmillaan. Näin on yleensä varsinkin talvisin, kun asunnon tai omakotitalon lämmitykseen tarvitaan enemmän sähköä. Pörssisähkön hinta on alhaisin öiseen aikaan, koska sähkön kysyntä on vähäistä.

Pörssisähkön hintaan ei ainoastaan vaikuta sähkön kysyntä ja tarjonta, siihen vaikuttaa myös monet muu eri tekijät. Toiseksi suurin syy pörssisähkön hintaan on sääolosuhteet. Pörssisähköä tuotetaan eri tavoin:

  • ydinvoimaloissa
  • tuuli– ja vesivoimalla
  • kivihiilellä
  • öljyllä
  • ja maakaasulla

Hintaan vaikuttaa myös näiden päästöoikeus sääntelyt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. Norjan rannikon kovat sateet nostavat vesivoiman tuotantoa, joka voi alentaa sähkölaskun hintaa. Samoin kuin kovat myrskyt ja tuulet nostavat tuulivoimaa, joka jälleen kerran voi laskea sähköenergian hintaa. Näiden lisäksi maailman globaalinen taloudellinen tilanne ja esim. voimalaitoksien huoltokatkot voivat vaikuttaa hinnan vaihteluun.

Mistä sähkölaskun kokonaishinta muodostuu?

Sähkölaskusi ei tule olemaan pelkästään pörssisähkön hinta, vaan lopullinen kokonaishinta muodostuu spot- hinnasta, arvonlisäverosta sekä valitsemasi sähköyhtiön marginaalista. Koska sähkönkulutusta tulee voida seurata tunneittain, tulee asunnossasi tai paikassa, johon solmit sähkösopimuksen, olla etäluettava sähkömittari.

Kokonaislaskuun on tavallisesti jo lisätty jo arvonlisävero, joka sähkömarkkinoilla on 24 %. Näet sen tavallisesti sähkölaskussasi erikseen. ALV:n lisäksi sähkölaskuun lisätään sähköyhtiön marginaali, joka liikkuu tavallisesti 0,15 – 0.4 sentin välillä per kWh. Sähkölaskussasi tulet saamaan kuukausikohtaisen keskihinnan, et kuukauden jokaista tuntia erikseen, vaikka jokaiselle tunnille onkin ollut oma hintansa.

Vertaa sähkön hintoja ja kilpailuta aina ensin sähköyhtiöt, niin näet kannattaako pörssisähkö 2024.

Pörssisähkö 2024 kannattaa, jos olet aktiivinen kuluttaja

Kenelle pörssisähkö on hyvä valinta?

Kannattaako pörssisähkö kysymykseen vastaus on myönteinen silloin, jos olet valmis seuraamaan omaa sähkönkulutustasi, sillä silloin pörssisähkö voi tulla hyvinkin edulliseksi vaihtoehdoksi.

Omilla toimilla sekä päätöksillä voit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen.  Markkinoihin perustuva pörssisähkö on edullisinta tavallisesti öisin sekä viikonloppuisin. Jos ajoitat esim. kotitoimesi, kuten pyykin- ja astianpesukoneen käyttöön tähän ajankohtaan, voit huomata sähkölaskussasi merkittävän eron.

Kun olet valinnut pörssisähkön, on sinulla hyvä mahdollisuus pitää sähköenergian hinnat kontrollissa. Ota aina kuitenkin huomioon, että jos pörssisähkössä sähkön hinta nousee, tulee se aina kuluttajana sinun maksettavaksi. Pörssisähkö eli spot- sähkö määräytyy markkinoiden, kulutuksen ja tuotannon mukaan, vaikuttaa se aina sähkön hintaan.

Kaikki suomalaiset tiedämme, että talvikuukausina voi olla jäätävän kylmää. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkönkulutus nousee lämmityksen takia, jolloin pörssisähkön hinta on kalliimpaa tavallisesti talvella. Talvimyrskyt voivat aiheuttaa tuhoja sähköverkkoihin, jotka suoraan korreloituvat sähkö hintaan.

Tästä huolimatta, jos pörssisähkön hinnankehitystä seuraa pidemmällä aikavälillä, se on edullinen vaihtoehto määräaikaiselle sopimukselle tai muuten kiinteähintaisille sopimuksille.

Tässä muutamia pörssisähkön etuja pohtiessasi kannattaako pörssisähkö:

  • Paljon säästömahdollisuuksia
  • Sähkösopimus perustuu markkinakohtaiseen hintaan
  • Sähkösopimus on helposti luettavissa
  • Läpinäkyvyys sähkösopimuksessa
  • Edullisten tuntien hyödyntäminen sähkönkulutuksessa
  • Kilpailuttaminen vähintään kahden vuoden välein
  • Käyttämällä muita lämmitystekniikoita ja/tai -ohjemistoja

Miten voit säästää sopimalla pörssisähkösopimuksen?

Kuten aiemmin mainitsimme, on pörssisähkö sopiva sinulle, jos olet aktiivisesti valmis seuraamaan asuntosi sähkönkulutusta. Kun kysyntää sähkölle on vähän, on pörssisähkön käyttö juuri tällöin edullisinta. Tämän lisäksi, useat sähköyhtiöt tarjoavat sähkösopimuksia, joissa on eri hinta päivisin ja eri hinta öisin. Näitä sähkösopimuksia tarjotaan etenkin omakotitaloihin ja rivitaloihin. Mieti näitä silloin, kun mietit kannattaako pörssisähkö omalla kohdallasi.

Jos esim. omakotitalossasi on käytössä valtava lämminvesivaraaja, se kannattaa öisin kytkeä pois päältä. Muuten esim. kotityöt kannattaa ajoittaa öiseen aikaan tai viikonloppuihin. Ota huomioon myös, että ruoanlaitto vie niin ikään paljon sähköä, joten sekin kannattaa tehdä iltaisin ja esim. pakastaa myöhemmin.

Jos liikekiinteistöissäsi, omakotitaloissasi tai rivitalohuoneistoissasi on käytössä vesikeskuslämmitys, on vesi-ilmalämpöpumppu harkinnan arvoinen vaihtoehto. Se tulee alentamaan kokonaissähkölaskuasi. Voit tuottaa lisälämpöä puulämmitteisesti, esim. takan avulla tai sähköpattereilla, joihin on asennettu ilmalämpöpumppu.

Kun käytät uutta tekniikkaa niin ikään sähkölämmityksessä, voi vähentää huomattavasti sähkölaskusi suuruutta. Öljylämmitys ei ole enää suosiossa ja sen tilalle on otettu käyttöön maalämpöpumppuja, joiden hyötysuhde on korkea. Jos olet valmis vaihtamaan lämmitysjärjestelmää tai täydentämään sitä sähkökäyttöiseksi, on pörssisähkö todennäköisesti paras valinta.

Uusi teknologia mahdollistaa myös laitekohtaisen lämpötilanpudotuksen yöaikaan ja jopa energian hinnanvaihteluiden mukaan. Voit myös uuden tekniikan ansiosta säätää lämpöilmapumppuja etäkäyttöisesti. Voit kytkeä laitteen pois päältä tai vähentää lämpötilaa, tämä antaa lisämahdollisuuksia säästöihin, kun olet valinnut pörssisähkön.

Kytke päältä pois myös kaikki laitteet,  televisiot, tietokoneet, latauslaitteet, valaistus, lämmitys ja jäähdytys, kun niitä ei käytetä. Joissakin kodinkoneissa on ajastusmahdollisuus, mikä helpottaa sähkönkulutuksen säästössä. Voit säästää näillä vinkeillä vuositasolla kymmeniä, jollei satoja euroja.

Pörssisähkö ja hintakatto

Hyvin monelta sähköyhtiöltä löytyy perinteinen pörssisähkö, johon on asetettu hintakatto. Hintakatto tarkoittaa, että sähkönhinnalle on asetettu yläraja, ja tämän rajan ylittävää osuus ei tule jäämään sinun maksettavaksi.

Kun esim. hintakatto on vesisähkön kohdalla 18 senttiä /kWh, tämä raja-arvo tule pysymään samana. Toisinaan tällaiseen sähkösopimukseen on sitouduttava yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi. Sähköyhtiöiltä löytyy kyllä myös toistaiseksi voimassa olevia pörssisähkösopimuksia, joihin on määritetty hintakatto. Hintakatto on tavallisesti maksullinen lisäpalvelu, mutta voi olla hyödyllinen, vertaile sähkösopimuksia keskenään.

Hintakatolla voi kuitenkin tulla säästöä, koska mitä enemmän hintakaton ylittäviä tunteja tulee sähkölaskuusi, sitä suurempi ero on normaalin hinnan ja hintakaton välillä. Suurempi ero tulee tarkoittamaan isompaa säästöä. Kylmissä sääolosuhteissa ja jos asuntosi on suoraan sähkölämmitteinen, eikä kulutusta voi säädellä, tulet hyötymään hintaturvasta.

Pörssisähkön hintakiinnitys

Sähkömarkkinoilla on kova kilpailu ja koska menneen talven hinnat olivat edellisiä vuosia korkeammalla, ovat monet yhtiöt nostaneet hintakaton rajaa. Useat sähköyhtiöt ovat myös muuttaneet palveluitaan. Hintakatto ei ole enää välttämättä euromääräinen raja, vaan palvelu tarjotaan nykyään mahdollisuutena kiinnittää sähkön hinta. Voit siis ottaa lyhytaikaisia sopimuksia ennalta määrättyinä ajankohtina.

Palvelu voi tarjota sinulle jatkuvia tarjouksia hintakiinnitysjaksoista läpi vuoden. Jos tartut tarjoukseen, saat kiinnitettyä hinnan tälle ajanjaksolle sopimallasi hinnalla. Hinnankiinnitys on niin ikään maksullinen palvelu, joka maksetaan kerran kuukaudessa.

Miten solmin pörssisähkösopimuksen?

Miten solmia pörssisähkö-sopimus?

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, on tavallisesti sen irtisanomisaika 14 vuorokautta. Toistaiseksi voimassa olevia sopimukset voivat olla kiinteähintaisia tai vaihtelevalla sopimuksella. Voit siis helposti kilpailuttaa sen ja nähdä kannattaako pörssisähkö 2024.

Toisin on määräaikaisten sopimuksien kanssa, jos haluat vaihtaa sähkösopimuksen ennen määräajan loppua, seuraa tästä yleensä sopimussakko. On hyvin harvinaista, että 12 kk:n tai 24 kk:n määräaikaista sähkösopimusta voi purkaa, ennen määräaikaa. Tähän on poikkeuksena 36 kk:n sopimus, joka sitoo sinua asiakkaana vain kaksi vuotta.

Määräaikaisen sopimuksen voi purkaa maksutta kuitenkin esim. muuton yhteydessä. Usein muutto tapahtuu erikokoiseen tai eri asuntotyyppiin, jolloin vanha sähkösopimus ei enää sovi uuteen asuntoon. Tällöin voit kilpailuttaa nykyisen sähkösopimuksen edullisempaan pörssisähkösopimukseen.

Ota huomioon, että jos asut kerrostalossa, et tule välttämättä hyötymään valitsemalla pörssisähkösopimuksen. Kerrostaloasunnoissa ei lämmitykseen kulu sähköä. Sähkölaskussa spot- hintainen sähkö vaikuttaa vain käytetyn sähköenergian kilowattituntihintaan.

Sähkölaskusta usein valtaosan muodostavat perusmaksut, siirtomaksut sekä verot, joita ei kaikkia voi kilpailuttaa. Perusmaksut perustuvat asuinpaikkakuntaasi ja minkä hintainen on paikallisen verkkoyhtiön kiinteeseen hintaan. Vertailu ja kilpailutus eri sähkösopimusten välillä kannattaa, koska sen voi tehdä täysin ilmaiseksi.

Kilpailutus tuloksena voit löytää vaihtoehdon, jossa ovat esim. edullisemmat perusmaksut verrattuna nykyiseen sopimukseesi. Kannattaako siis pörssisähkö 2024 valita?

Tähän ei ole yksinkertaista vastausta, koska osaan asuntomuodoista tulee pörssisähkö olemaan kalliimpi vaihtoehto. Jos olet valmis seuraamaan sähkönkulutusta, tehdä investointeja parantamaan lämmitystä sekä ajoittamaan vedenkäyttöä ja säätämään lämmitystä sopiviin ajankohtiin, kannattaa pörssisähkö 2024 valita ehdottomasti.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi