Ota yhteyttä meihin

Blogi

Paljonko sähkö maksaa kuukaudessa?

Paljonko sähkö maksaa joka kuukausi? Käymme läpi hieman esimerkkejä ja pohdimme mitä kuukausittainen sähkö voisi maksaa.

Paljonko sähkö maksaa kuukaudessa?

Sähkölasku voi vaihdella hyvinkin paljon kuukausittain eri kotitalouksien välillä. Sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa ja sähkönkulutukseesi vaikuttavat ensinnäkin, minkälainen lämmitys kodissasi on, miten paljon sähkölaitteesi kuluttavat sekä kuinka monta henkilöä taloudessa asuu.

Myös se, minkälaisen sähkösopimuksen tulet tekemään, vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Voit valita joko määräaikaisen sähkösopimuksen, joka on kiinteähintainen kuukausittain tai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen kiinteällä, vaihtelevalla tai pörssi sähkön hinnalla.

Sähkön hinta ilmoitetaan aina sentteinä per kilowattitunti eli snt/ kWh. Millainen sitten on tavanomainen sähkönkulutus ja mitkä tekijät siihen vaikuttaa, siitä kerromme seuraavaksi?

Mistä kokonaissähkölasku koostuu?

Sähkölaskussa näet sähköenergian hinnan, sähkösiirron hinnan sekä sähkön verojen määrän. Sähköstä peritään arvonlisäveroa 24 %, joka maksetaan valtiolle. Verojen lisäksi  maksat sähkönsiirrosta muutaman euron suuruisen perusmaksun, tavallisesti noin 5 euron suuruisen summan. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö, joten perusmaksun suuruus riippuu siitä, missä paikkakunnalla Suomessa asut.

Sähkön veroja tai sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta se mihin voit itse sähkölaskussasi vaikuttaa, on sähköenergian hinta, joka liikkuu 5- 7 sentin välillä. Tämän takia kannattaa aina vertailla eri sähkösopimuksia, Manner-Suomessa voit tilata uuden sähkösopimuksen lähes miltä tahansa sähköyhtiöltä. Kilpailuta aina eri sähköyhtiöt ennen kuin solmit sopimuksen uuden sähköyhtiön kanssa.

Eri asumismuotojen sähkönkulutus

Paljonko sähkö maksaa kuukaudessa, tähän vaikuttaa paljon se, mihin sähköä kulutat. Sähkönenergiasta noin kaksi kolmasosaa menee asuntojen lämmitykseen Suomessa. Karkeasti noin 15 % sähköenergiasta kuluu veden lämmitykseen, 5 % saunan lämmitykseen ja 13 % muiden sähkölaitteiden, ruoan valmistukseen ja valaistukseen.

Sähköenergian kulutukseen vaikuttaa merkittävästi se, mikä lämmitysmuoto asunnossasi on ja miten asuntosi käyttövesi lämmitetään. Tämän lisäksi sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa asunnossa asuvien henkilöiden määrä, sähkön käytön kulutuksen tottumukset, asunnon koko, lämmöneristys sekä muut kodin pien- ja sähkölaitteet.

Kun kodissasi on käytössä sähkölämmitys, sähkölaskun suuruus voi vaihdella todella paljon kesän ja talven välillä, ellet ole sopinut kiinteähintaista sähkösopimusta.

Sähkönkulutus kuukaudessa omakotitalossa

Jos asut omakotitalossa, joka on sähkölämmitteinen, sähkölaskusta voi jopa yli puolet mennä talon lämmitykseen. Tämä voi olla vuositasolla jopa 20 000 kWh:a, joka tarkoittaa 6 sentin kWh- hinnalla 1200 euroa. Kuukausittaisen sähköenergian suuruus olisi näin ollen 100 euroa, johon lisätään vielä sähkösiirrosta aiheutuvat kulut sekä sähkön verot.

Lämmityksessä voit säästää, kun otat käyttöön kotonasi sähköpattereiden rinnalle ilmalämpöpumput ja lattialämmityksen esim. märkätiloihin. Nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat tänä päivänä hyvin energiatehokkaita ja tästä syystä hyvä lisä sähkölämmitteiseen omakotitaloon.

Jos omakotitalosi käyttövesi lämmitetään sähköllä, tulee tämä heijastumaan suoraan sähkölaskusi suuruuteen. Vedenlämmityksen osuus on noin yksi viidesosaa vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun sähkökulutus on vuodessa 20 000 kWh:a, vedenlämmitys maksaa vuodessa noin 800 ja kuukaudessa yli 60 euroa.

Tämän lisäksi omakotitaloissa voi olla myös koneellinen ilmanvaihto, joka kuluttaa sähköä. Koneellinen ilmanvaihto voi olla lämmitykseen jälkeen toiseksi suurin sähkönkuluttaja. Lämmityksestä voi poistua jopa kolmasosa ilmanvaihdon kautta.

Sähkönkulutus kuukaudessa rivitaloasunnoissa

Samoin kuin omakotitaloissa, myös rivitaloasunnoissa sähkönkulutus vaihtelee suuresti riippuen siitä, mikä on kotisi lämmitysmuoto. Suoran sähkölämmitteisen rivitaloasunnon sähkönkulutus on noin 10 000- 12 000 kWh:a vuodessa, joka tarkoittaa keskimääräin 160 -200 euron suuruista laskua kuukaudessa.

Toisin on niissä rivitaloasunnoissa, jossa asunto lämmitetään kauko- tai maalämmöllä. Tämä voi pienentää sähkölaskun ja sähköenergian kulutusta jopa 3000 -4000 kWh:n vuodessa, eli noin 250-350kWh/kk. Tällöin normaali sähkölaskun suuruus on kuukaudessa noin 50 -70 euroa. Rivitaloasunnoissa, kuten omakotitaloissa voi sähkölaskun kokonaissummaa pienentää ottamalla muita lämmitysmuotoja käyttöön, kuten lattialämmitys.

Sähkölaskun suuruus kuukaudessa kerrostaloasunnossa

Kun asut kerrostaloasunnossa, tavallisesti kodin lämmityskustannukset sisältyvät vuokraan tai vastikkeeseen. Lämmitys ei tule näkymään siis sähkölaskussasi, suurimman osan sähköstä vie mahdollinen sähkökiuas sekä kodin elektroniikka. Kerrostalossa asuessasi sähkönkulutus on tavallisesti 2000-3000 kWh /vuosi, jolloin kuukausittainen sähkölasku on keskimäärin 30 -50 euroa.

Kodinkoneet-, elektroniikka ja suurimmat sähkönkuluttajat

Kerrostaloissa saunat ja niiden sähkökiukaat vievät eniten sähköä niitä käyttäessäsi. Saunan lämmitys kuluttaa sähköä noin 5,5 -10 kWh per saunomiskerta, joka tarkoittaa 1,1- 2 euroa per saunavuoro omassa kodissa. Jos saunot kahdesti viikossa, sähköenergian hinnaksi voi tulla jopa 16 euroa.

Valaistus, kuten toisin luullaan, ei vie enää niin suurta osaa sähkölaskusta, kuin ennen. Nyt kun markkinoille ovat tulleet energiansäästölamppuja, on valaistuksen osuus laskenut murto-osaan sähkönkulutuksessa. Ota huomioon, jos sinulla on vielä vanhan ajan 60 watin hehkulamppuja neljä käytössä 10 tuntia vuorokaudessa, se voi maksaa sinulle 14 euroa kuukaudessa sähkölaskussasi.

Kodin elektroniikka ja viihdelaitteet ovat nykyään hyvin energiatehokkaita. Televisiota, tietokonetta tai radio toisaalta pidetään hyvin pitkiä aikoja päällä, mikä lisää sähkön kulutusta. Jos sinulla on esim. kotona 55- tuumainen LED- televisio, se kuluttaa tavallisesti vain 0,08–0,14 senttiä kilowattitunnilta, mutta jos pidät sitä päällä joka päivä 10 tuntia, yksistään television vaikutus kuukauden sähkölaskuun on noin 8 euroa.

Kodinkoneista, astian- ja pyykinpesukoneiden sähkön kulutus on noin 0,6– 1,8 senttiä kilowattituntia käyttökerralta. Kuivausrumpu vie sähköä enemmän kun pesukoneet, yksi kerta vie hieman yli 2 senttiä per kWh, eli noin 0,4 euroa per kerta. Jääkaappi- pakastin, joka monesta kodista löytyy, kuluttaa sähköä 0,8– 1,6 kilowattituntia vuorokaudessa eli 4,5– 10 euroa kuukaudessa. Myös ruoanvalmistus vie oman osansa sähköstä, sähkölieden käyttö vie keskimäärin 1– 2 senttiä kilowattituntia vuorokaudessa, joka tekee noin 10 euroa kuukaudessa.

Sopimustyyppi vaikuttaa sähkön hintaan

Myös se, minkälaisen sähkösopimuksen teet, vaikuttaa siihen, paljonko sähkö maksat kuukaudessa. Voit solmia määräaikaisen, kiinteähintaisen sähkösopimuksen, jolloin kuukausittainen sähkölaskusi on aina saman suuruinen. Voit myös valita toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, joko kiinteällä, vaihtelevalla tai pörssisähkön markkinahinnalla.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus tehdään pakettina, jolloin sinun tulee arvioida mahdollisimman tarkkaan, kuinka paljon sähköä kulutat kuukausittain. Tämän voit tarkistaa vanhoista sähkölaskuistasi. Kun solmit määräaikaisen sähkösopimuksen, vältyt isoilta yllätyksiltä, mutta toisaalta maksat myös ns. halpoina aikoina sähköstä aina saman verran. Tämän lisäksi määräaikainen sähkösopimus on aina voimassa sopimuskauden loppuun, eli sitä ei voi kilpailuttaa kesken kaiken ilman sopimussakkoa. Ainoa poikkeus tähän on muutto.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat joustavampia, ne voidaan irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Näitä sähkösopimuksia saat kiinteähintaisena, vaihtelevana tai pörssisähköön sidottuna. Kiinteähintaisessa sopimuksessa maksat aina saman summan kuukausittain, aivan kuten määräaikaisessa sähkösopimuksessa.

Vaihtelevassa sähkösopimuksessa hinta pysyy tietyllä aika välillä samana, kunnes hinta tarkistetaan. Näin tapahtuu yleensä puolen vuoden välein, eli yleensä kesälle ja talvelle on oma hintansa. Jos sähkösopimuksesi hinta perustuu pörssisähköön, jokaiselle vuorokauden tunnille on oma hinta sähkölle. Tämän tyyppinen sähkösopimus on loistava valinta, jos olet valmis seuraamaan sähkönkulutustasi. Pörssisähkösopimuksen lasku voi yllättää talvisin suuruudeltaan, mutta toisaalta pääset nauttimaan kesäisin halvasta sähköstä.

Se, paljonko sähkö maksaa kuukaudessa, riippuu niin asumismuodosta, henkilömäärästä kuin sopimustyypistä, joten vertaa ja kilpailuta sopimuksia aina ensin.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi