Ota yhteyttä meihin

Blogi

Milloin kannattaa valita 24 kk määräaikainen sähkösopimus?

Julkaistu

päällä

24kk Määräaikainen Sähkösopimus

Sähkösopimuksia on kahta erilaista, toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia ja määräaikaisia sähkösopimuksia. Kuten jo nimestä voit päätellä, 24 kuukauden määräaikainen sähkösopimus solmitaan aina seuraavaksi kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Sähköyhtiöt hinnoittelevat sähköä kahdella eri tavalla, voit valita määräaikaisen sähkösopimuksen joko kiinteällä hinnalla tai pörssisähkönä. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus – kumpi kannattaa valita omaan kotitalouteen ja miksi, siitä kerromme kaiken tässä artikkelissa.

Sähkön hinnoittelu

Kun solmit 24 kk määräaikaisen sähkösopimuksen, voit solmia sen aina vain kiinteä hintaisena, et pörssisähkönä. Osalla sähköyhtiöistä on tarjolla myös vaihteleva sähkösopimus, joten sähkön hinta kannattaa aina kilpailuttaa, jotta saat sellaisen sähkösopimuksen, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi.

Maksat sähköenergian lisäksi sähkönsiirrosta sekä sähkön verot, jotka ovat eritelty sähkölaskussasi.

Kiinteä sähkösopimus

Kun sovit sähkösopimuksen kiinteähintaisena, tulee sähkön hinta pysymään samana koko kahden vuoden ajan. Kiinteähintaisessa sopimuksessa tulee arvioida sähkönkulutus mahdollisimman tarkkaan ja se sovitaan aina etukäteen valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Sähkön kilowattituntihinta voi olla esim. 7 senttiä/kWh.

Kiinteä 24 kk:tta oleva määräaikainen sähkösopimus sopii sinulle, jos sähkönkulutuksesi on tasaista ja haluat enemmän pysyvyyttä ja vakautta laskuusi. Kiinteähintainen sopimus on huoleton valinta, koska laskusi on aina saman suuruinen, eikä sähkölaskuun tule korkeita hintapiikkejä esim. kylminä talvipäivinä.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on yleistynyt Suomessa ja sen hinta vaihtelee tunneittain täysin reaaliajassa. Suomi kuuluu Pohjoismaiden Nord Pool pörssisähkön markkina-alueeseen, johon kuuluvat niin ikään Ruotsi, Tanska sekä Norja.

Pörssisähkön hinta määräytyy, miten sähköä tuotetaan ja minkälainen on oma sähkönkulutuksesi. Pörssisähköä voidaan tuottaa niin ydinvoimalla, kuin luonnon varoilla, kuten tuuli- tai vesivoima. Kovat tuulet tai rankkasateet Nord Poolin markkina-alueella voi siis laskea sähkön hintaa merkittävästi. Ota kuitenkin huomioon, että pörssisähkö voi olla kallista, yleensä etenkin talvisin, kuin sähköä käytetään enemmän asunnon tai omakotitalon lämmitykseen.

24 kk määräaikainen sähkösopimus ei ole mahdollinen pörssisähkönä.

Vaihteleva sähkösopimus

Vaihtelevassa sähkösopimuksessa hinta pysyy tietyn välijakson ajan samana, kuten esim. puoli vuotta, jonka jälkeen hinta tullaan tarkistamaan.

Toisin kuin pörssisähkössä, vaihtelevassa sähkösopimuksessa on enemmän tasaisuutta, mutta hintoja tulee tästä huolimatta seurata. Maksat kuukausittain omasta sähkökulutuksestasi, joka voi olla sinulle sopiva ratkaisu, jos sähkönkulutus on vähäistä tai sähkösopimus on tarkoitettu esim. vapaa-ajan asuntoon, kuten mökille.

Koska 24 kk määräaikaisessa sähkösopimuksessa tavoite on, että sähkölaskusi ei muutu kahden vuoden aikana, vaihteleva sähkösopimus on tarjolla toistaiseksi voimassa olevana sähkösopimuksena.

Sähkönsiirtokulut ja -verot

Minkä tahansa määräaikaisen sähkösopimuksen tulet sopimaan energian suhteen, tulet maksamaan sähkölaskussasi energian siirron lisäksi sähkönsiirtokulut ja -verot. Siirtokuluista vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö ja sen hinta on kiinteäkuluinen kuukausittainen perusmaksu.

Perusmaksu voi vaihdella paljon siitä, millä paikkakunnalla asut. Sähkönsiirtokuluihin ei voi vaikuttaa eikä sitä voi kilpailuttaa. Tällä perusmaksulla katetaan sähköverkon toimivuus ja ylläpito, se takaa, että sähkönjakelu toimii ympäri vuorokauden. Perusmaksulla korjataan myös mahdolliset myrsky- tai muut vauriot. Energiavirasto vastaa siitä, että perusmaksun hinnoittelu pysyy kohtuullisena.

Sähkölaskussasi tulet näkemään myös sähköverot, jotka ovat kaikissa sähkösopimuksissa arvonlisäverona 24 %.

24 kk:n määräaikaisen sähkösopimuksen hintaehdot

Kun solmit 24 kk:n määräaikaisen sähkösopimuksen, hinta tulee pysymään samana koko sopimuskauden ajan. Ainoa muutos sähkön hinnassa voi olla, jos sähkön arvonlisäverossa tai muissa julkisissa maksuissa tapahtuu muutos. Tarkista myös, onko sopimus sidottu sähkönhinnan indeksiin, jolloin hinnat muuttuvat indeksin mukaisesti.

24 kk määräaikaisten sähkösopimusten hintoja ei voi muuttaa  sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen mukaan, toisin kuin toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksien hintoja.

Onko 24 kk:n määräaikainen sähkösopimus hyvä vaihtoehto?

24kk sahkosopimus Sähkönhintaa.fi

Kiinteähintainen, 24 kk:n määräaikainen sähkösopimus on hyvä valinta, sähkön hinta tulee olemaan vakio koko sen sopimuskauden ajan. On helppoa arvioida sähkölaskun suuruus, koska se ei vaihtele sähkönkäytön mukaan. Kiinteähintaisuus tuo tasaisuutta ja pysyt ennustamaan sähkölaskun suuruuden ja budjetoimaan paremmin talouttasi.

Jos tämä on toiveenasi, on kiinteähintainen 24 kk:n määräaikainen sähkösopimus ehdottomasti parempi valinta, kun pörssisähkö tai vaihteleva sähkösopimus. Mikäli olet siinä onnekkaassa asemassa, että olet solminut määräaikaisen sähkösopimuksen siihen aikaan, jolloin sähkön hinta on alhainen, tulet säästämään paljon. Sähkön hinnan nousut eivät tule vaikuttamaan mitenkään sähkölaskuusi.

Määräaikaisia sähkösopimuksia on myös vuoden tai kolmen vuoden mittaisia, mutta 24 kk määräaikainen sopimus on yleisin. Kolmen vuoden määräaikaisuudessa on tosin poikkeus, se sitoo sähkömyyjän sopimukseen kolmeksi vuodeksi, mutta sinut vain kahdeksi vuodeksi. Voit siis kahden vuoden jälkeen kilpailuttaa ja halutessasi irtisanoa sopimuksen vaihtamalla halvempaan.

24 kk:n määräaikainen sähkösopimus ja irtisanominen

Määräaikainen 24 kk:n sähkösopimus on voimassa kaksi vuotta, kuten on ennalta sovittu. Tämä määräaika sitoo niin sinua kuluttajana, kuin sähkönmyyjää. On hyvin harvinaista, että määräaikaista, kahden vuoden sähkösopimusta voi irtisanoa ennen määräajan loppumista.

On kuitenkin muutamia poikkeuksia irtisanomiseen, nekin ovat tavallisesti täysin sopimuskohtaisia sähköyhtiösi kanssa. Suurin poikkeustapaus määräaikaisen sopimuksen päättämisen ennen määräaikaa, on muutto. Tässä on syynä se, että käytännössä voi olla mahdotonta soveltaa samaa sähkösopimusta uuteen asuntoon.

Asunnon koko ja asumismuoto, ja se, jos sähkösopimuksessasi on rajoitettu sähkön määrä, ovat syynä tähän. Tavallisesti voit täysin huoletta solmia uuden sopimuksen sen sähköyhtiön kanssa, jonka kanssa haluat sopimuksen tehdä. Tällöin kannattaa aina kilpailuttaa sähkön hinta, löydät internetistä monia ilmaisia työkaluja avuksesi.

Toisena poikkeuksena määräaikaisten sopimusten purkuun, on yli kaksi vuotta pidemmät sähkösopimukset. Useat sähköyhtiöt tarjoaa jo kolmen vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia, jotka velvoittavat sähköyhtiötä myymään sähköä samalla hinnalla tämän ajan. Toisin kuin sähköyhtiö, voit kuluttajana irtisanoa sähkösopimuksen jo kahden vuoden jälkeen, jos haluat.

Voit kahden vuoden jälkeen miettiä, onko sähkönhintasi yhä kohtuullisella tasolla ja edullinen. Tästä syystä, tarkista niin ikään kolmen vuoden sähkösopimuksien hinnat. Se ei sido yhtään sen kauemmaksi aikaa kuin 24 kk:n määräaikaiset sopimukset, siksi voit pitää niitä 24 kk:n määräaikaisina sopimuksina, mutta voit saada edullisemman hinnan. Tällöin irtisanomisaika on 14 vuorokautta, aivan kuten toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.

Miten valita halvin 24 kk määräaikainen sähkösopimus?

Kun vertaat 24 kk kestäviä sähkösopimuksia, kilpailuta. Löydät halvimman ja parhaan vaihtoehdon, kun vertaat sähkön kilowattituntihintaa, sähkön perusmaksua, vaihtoturvaa sekä vakuutuksia. Näin löydät halvimman ja parhaan 24 kk määräaikaisen sähkösopimuksen.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi