Blogi
Miksi sähkön hinta on korkea tällä hetkellä?
Sähkön hinta koki valtavan hintapiikin viime talvena Suomessa. Näistä kohonneista hinnoista kärsi etenkin he, joiden sähkösopimus oli sidottu pörssihintaan. Se sai monen suomalaisen pohtimaan vaihtoa pörssihintaisesta, toistaiseksi voimassa olevasta sähkösopimuksesta kiinteähintaiseen, määräaikaiseen sopimukseen.
Suomen pörssisähkö tulee Nord Poolista, johon kuuluvat Suomen lisäksi, Tanska, Norja ja Ruotsi. Tyypillisesti sähkö siirtyy Norjan kautta Ruotsiin ja sieltä meille kotimaahan, josta siirrämme sähkön edelleen Baltiaan. Sähkön hinta määräytyy sen kysynnän ja tarjonnan mukaan, siksi etenkin pörssisähkön tuntihinnat nousivat korkeiksi. Miksi sähkö hinta on korkea, tässä syitä siihen.
Kylmä sää ja muut sääolosuhteet
Sähkö on yleensä aina kalliimpaa talvella, koska lämmitykseen kuluu enemmän sähköä, joka nostaa sähkön hintaa. Harvinaisen kylmä viime talvi Suomessa tuotti sen, että etenkin pörssisähkön hinta nousi ennätyskorkealle. Pitkät pakkasjaksot vaikuttavat sähkön hintaan suoraan, kylmempi sää, enemmän sähköä kuluu ja täten sähkön hinta nousee.
Toisena tekijänä oli niin Ruotsin sekä Norjan vähäsateiset kesät. Vesivoimaa ei saatu tuotettua tarpeeksi, vesivarantojen ollessa vähäiset – sama myös tuulivoimassa. Sääolosuhteet niin kesäisin kuin talvisinkin siis vaikuttavat suoraan sähkön hintaan, etenkin, jos sinulla on pörssisähkö käytössäsi.
Sähkömarkkinataso Euroopassa
Vaikka Suomi kuuluu Nord Pooliin, on se liitoksissa niin Keski-Eurooppa kuin Iso-Britannian sähkömarkkinoihin sähkönsiirtoyhteyksien välityksellä. Mitä tahansa tapahtuu näiden markkina-alueiden sähkön hintatasossa, se vaikuttaa Pohjoismaihin ja sitä kautta Suomeen.
Euroopassa edullinen sähkö siirtyy ensiksi sinne, missä sähkö on kaikista kysytyintä sekä kalleinta. Tällä hetkellä yksi kalleimpia maita sähkön hinnan suhteen Euroopassa on Saksa, joten hintataso nousee ja vaikuttaa koko markkina-alueeseen.
Tämän lisäksi Baltiassa oli useammassa sähkötuotantoyksikössä vikoja. Koska sähkö siirtyy Suomesta Baltiaan, sähkön kysyntä kasvoi entisestään ja vaikutti sähkön hintojen nousuun myös meillä Suomessa.
Ennätyskallis maakaasu ja ydinvoiman väheneminen
Sähkön korkeaan hintaan vaikuttaa myös se, että Keski-Euroopan maakaasu on nyt ennätyksellisen kallista. Saksa on tarkoitus maakaasua Venäjältä Nord Stream 2- maakaasuputkesta, mutta siihen liittyy kiistoja, eivätkä Saksan energiaviranomaiset ole hyväksyneet sen käyttöönottoa.
Niin ikään erityisesti Saksassa on ajettu voimakkaasti alas viime aikaisilla poliittisilla päätöksillä ydinvoimaa alas, jo kolme ydinvoimalaa on suljettu maassa hyvin lyhyen ajan sisällä. Saksa haluaa panostaa uusiutuvaan energiaan ja maa on ottanut ydinvoiman sijaan käyttöön kivihiilivoimaa. Hiilivoiman korkeat hiilidioksidipäästöt ovat kalliit, joka myös vaikuttaa sähkön hintaan.
Sähkönsiirtoyhteydet Suomen ja Ruotsin välillä
Talvella oli sähkönsiirtoyhteys pohjoisen Suomen ja Ruotsin välillä rajalliset. Jos maiden välinen sähkönsiirtoyhteys on rajallinen tai riittämätön, kyseisen alueen sähkön hinta nousee. Suomeen sähköä siirretään Ruotsin puolelta, jolloin se tämä rajallinen sähkönsiirtoyhteys nosti sähkön hintaa Suomen puolella.
Tulevaisuudessa tällaisiin tilainteisiin on tulossa helpotus pohjoisen Suomen ja Ruotsin välillä. Maiden välille on suunniteltu sähkönsiirron rajajohto, hankkeen on määrä valmistua vuonna 2025 aikana. Euroopan Unioinin Verkkojen Eurooppa- ohjelma on myöntänyt hankkeelle jo kustannustuen.
Voinko itse vaikuttaa sähkön hintaan?
Jos sinulla on sovittuna määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus, sähkön hinta on sama jokainen kuukausi. Ainoana poikkeuksena on se, jos kulutat sähköä yli sovitun määrän, mikä sähkösopimuksessasi on.
Jos olet sopinut pörssisähköön perustuvan sähkösopimuksen, voit vaikuttaa sähkön hintaan monin tavoin. Pörssisähköllä on jokaiselle tunnille oma hinta ja halvimmillaan pörssisähkö on öiseen aikaan ja viikonloppuisin. Ajoita kotitoimet, kuten pyykinpesu- ja astiapesukoneen käytön vuorokauden halvimmille tunneille, voit säästää paljon vuositasolla.
Toistaiseksi voimassa olevaan, pörssisähköön perustuvaan sähkösopimukseen voit myös ostaa hintakaton tai -kiinnityksen osalta sähköyhtiöistäsi. Kyseessä on tavallisesti maksullinen palvelu, mutta tällöin pidät huolta, että sähkölaskun suuruus ei pomppaa taivaisiin.
Sähkön hinta tulevaisuudessa
Hinnassa tapahtuvat muutokset, niin nousut kuin laskut, näkyvät aina ensimmäisenä pörssisähköön sidotuissa sähkösopimuksissa. Yleinen hintataso tulee kyllä vaikuttamaan pitkällä aikavälillä myös kiinteisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin. Sähkön hinnan kehityssuuntaa on aina vaikeaa ennustaa, koska sen hintaan vaikuttavat niin monet tekijät, kuten sääolosuhteet sekä poliittiset vaikutteet.
Kiinteähintaiset, määräaikaiset sopimukset ovat voimassa koko sopimusajan, joten näiden kohdalla ei kilpailutus ole mahdollinen vaikka erilaisten sähkötarjousten vertailu silti kannattaa. Tästä syystä, toistaiseksi voimassa oleva pörssihintaan sidottu sähkösopimus kannattaa tarkistaa ja kilpailuttaa. Kilpailutus on täysin ilmaista, joten voit helposti tarkistaa, millainen sähkösopimus palvelee sinua parhaiten elämäntilanteeseen nähden. Kilpailutus siis kannattaa aina, jotta saat edullisimman sähkösopimuksen.