Ota yhteyttä meihin

Paljonko kulutat vuodessa?

kWh

Blogi

Miksi sähkönsiirto maksaa?

Käymme läpi tarkasti ja seikkaperäisesti miksi sähkönsiirto maksaa sekä monia muita kysymyksiä liittyen sähkönsiirtoon.

Miksi sähkönsiirto maksaa?

[entsoe_average_prices]

Viime talvena osa suomalaisten sähkölaskuista oli poikkeuksellisen suuria, tilanne puhutti monia. Sähkölaskut eivät myöskään aina ole yksiselitteisiä, sähkölasku koostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirto hinnasta sekä sähkön veroista. Tällä hetkellä arvonlisävero on 24 %.

Sähköenergian hinta on ainoa, jonka voi kilpailuttaa, Suomessa sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus on täysin ilmaista ja se kannattaakin tehdä ainakin kerran kahdessa vuodessa.

Mutta miksi sähkönsiirto maksaa, vaikka sähkön kulutus olisi 0 euroa kuukaudessa, siihen vastaamme tässä artikkelissa.

Kuka vastaa sähkönsiirrosta?

Kuka sähkönsiirrosta vastaa

Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö ja sähkönsiirtomaksu on yleensä kuukausittainen, kiinteähintainen perusmaksu. Perusmaksun suuruus vaihtelee paikkakunnittain, mutta tavallisesti perusmaksu on alle 10 euroa kuukaudessa. Tällä perusmaksulla katetaan sähkönsiirto tauotta ja ilman katkoksia kotitalouksiin.

Perusmaksulla katetaan sähköverkon ylläpidon lisäksi kaikki mahdolliset vauriot, kuten myrskytuhojen aiheuttamat vahingot sähköverkossa. Sähköä tulee jakaa alueellasi siitä huolimatta, vaikket itse käyttäisikään sähköä. Sähkön jakelu vaatii tekniikkaa ja joitakin huoltotoimenpiteitä, joka katetaan tällä kiinteähintaisella perusmaksulla.

Mistä muodostuu sähkönsiirtohinta?

Toki kaikki tietää, että sähkö sinällään siirtyy aivan itsestään, mutta kuten edellä mainittiin, sähkönsiirron yllä pito vaatii toimenpiteitä. Myrskytuhojen lisäksi kustannuksia syntyy verkon käyttötoiminnasta ja huolloista sekä verkko-ominaisuuksista eli investoinneista. Sähkönsiirtohinnasta valtaosa on investointeja ja rahoitusta, joka on yli 50 %. Sähköverkon kunnossapito on siirtohinnasta noin 30 %.

Näiden lisäksi paikallisen verkkoyhtiön vastuulla on sähkön mittaus sekä sähkönsiirron laskutus. Nämä ovat osa siirtohintaa, koska myös näistä aiheutuu kustannuksia verkkoyhtiölle.

Sähköverkon investoinnit

Miksi sähkönsiirto maksaa kuukaudessa sitten niin paljon, kun yli puolet perusmaksusta menee investointeihin ja rahoitukseen. Investointeja on tehtävä paljon, koska sen määrittelee sähkömarkkinalain kuudes luku 51 pykälä. Tämä pykälä määrittelee, että sähkönjakeluverkkoa on rakennettava, suunniteltava ja ylläpidettävä seuraavasti:

  • Sähkönjakeluverkon vioittuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei aiheuta alueella asukkaille yli 6 tuntia kestävää sähkökatkoa
  • Sähkönjakeluverkon vioittuminen ei aiheuta yli 36 tuntia kestävää sähkökatkosta paikoissa, joihin ei ole helppoa pääsyä, kuten saari tai vuosikulutus on ollut todella vähäistä viimeisen kolmen vuoden aikana

Sähkömarkkinalain vaatimukset tarkoittavat, että sähkönsaaminen on oltava säävarmaa ja tämän tavoitteen on tarkoitus olla valmis vuoteen 2018 mennessä. Osa paikallisista sähköyhtiöistä on saanut tähän tavoitteeseen lisää aikaa. Lisäaikaa on myönnetty joko vuoteen 2032 tai 2036.

Perusteena lisäajalle ovat olleet mm. vaatimusten täyttämiseksi tarvittavat erityisen mittavat ja suuret investoinnit. Jotta sähköverkko voi olla säävarma, se tarkoittaa, että sähkönjakelu verkkoon tulee tehdä maakaapelointi, joka on suuri kustannus. Syitä investoinneille ovat myös uusiutuvan sähkötuotannon lisääntyminen, asiakkaiden odotukset sekä se, mihin jatkossa sähköä käytetään.

Miksi hinnat sähkön siirrossa vaihtelevat?

Miksi sähkönsiirron hinta vaihtelee?

Tavallisesti kaupunkialueilla on sähkönjakelu hoidettu maakaapeleilla, joten vaurioita sähköverkoissa tapahtuu harvemmin. Hajaseutualuilla tapahtuu enemmän vaurioita, kun sähköverkko on hoidettu johdoin. Tämän lisäksi kaupunkialueilla sähkön kysyntää on enemmän kuin hajaseutualueilla, joten tarjontaa sähkölle on myös enemmän.

Sähkön kysyntä ja tarjonta vaikuttavat sähkön hintaan, niin ikään sähkönsiirron hintaan. Tästä syystä sähkönsiirto maksaa enemmän hajaseutualuilla kuin kaupungeissa. Sähkönjakeluverkko eroaa toisistaan paljon alueittain, joten sähkönsiirtohintaa on käytännössä mahdotonta kilpailuttaa.

Miksi saat kaksi sähkölaskua kuukaudessa?

Kun olet päättänyt kilpailuttaa sähkösopimuksesi, kilpailutat aina vain sähköenergian hinnan. Jos sähköenergian hinnasta ei vastaa enää paikallinen sähköyhtiö, tulet saamaan kaksi sähkölaskua. Toinen lasku tulee olemaan paikalliselta verkkoyhtiöltä, kiinteähintainen perusmaksu ja toinen on sähköenergian lasku valitsemaltasi sähköyhtiöltä.

Sähköveron osuus

Sähkön siirtohinnat ovat nousseet viime vuosina, se on aivan totta, 20 vuodessa hinnat ovat sähkölämmitteisissä taloissa nousseet keskimäärin 55 %. 20 vuoden aikavälillä se on kuitenkin hyvin maltillinen korotus. Sähkön verojen osuus on noussut taas huimasti, kun puhutaan sähköyhtiön osasta sähkölaskussasi.

Sähkövero on noussut viimeisen 20 vuoden aikana huimat 265 %, joka tarkoittaa, että sähköveron osuus laskussasi on jo melkein kolmasosa. Vero on osa sähkönsiirron hintaa ja sen kerää paikallinen sähköyhtiö, joka tilittää sen valtiolle. Tästä syystä ei ole ihme, miksi sähkönsiirto maksaa ja miksi se voi tuntua niin suurelta laskussasi. Joissain asumismuodoissa jo yli 50 % sähkön siirtohinnan osuudesta on veroja.

Joka tapauksessa, vaikka sähkönsiirto maksaa kuukausittain, ovat sähkönsiirtohinnat kohtuullisia, hintojen kohtuullisuutta valvoo Energiaviranomainen. Muista, että sähkönsaanti kotitalouteen on tärkeää, etenkin talvisin, jolloin sähköä kuluu eniten mm. lämmitykseen. Muutama euro kuukaudessa takaa, että saat sähköä kotiisi tauoitta, joten jos vielä kysyt, miksi sähkönsiirto maksaa, on tässä yksi merkittävä syy.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi