Blogi
Mistä löydän edullisen opiskelijasähkön?
Opiskelijasähkö tarkoittaa sähkösopimusta, joka on erityisesti suunnattu opiskelijalle. Kannattaako opiskelijasähkö ja mistä saa edullisinta sähköä opiskelijalle?
Useat Suomen eri sähköyhtiöt tarjoavat opiskelijoille tarkoitettuja sähkösopimuksia, mutta kannattaa olla tässä tarkkana. Edulliset opiskelijasähkösopimukset eivät välttämättä ole kuitenkaan aina todellisuudessa se halvin vaihtoehto kuitenkaan opiskelijalle. Voit löytää opiskelijana edullisemman sähkösopimuksen normaalihintaisten sopimusten seasta.
Opiskelijan sähkösopimukset sisältävät monesti uusiutuvaa energiaa sekä joitain bonuksia tai etuja, mikä voi monia opiskelijoita hämätä. Tästä syystä käytä verkosta löytyviä työkaluja sähkösopimusten vertailuun ja kilpailutukseen, jotta löydät parhaan mahdollisen sähkösopimuksen kotiisi.
Opiskelijasähkö ei ole aina edullisin
Edullisia opiskelijasähkösopimuksia tarjoaa usea sähköyhtiö, mutta se ei nimestään huolimatta ole aina se halvin vaihtoehto. Vaikka näitä mainostetaan ja markkinoidaan tällä nimellä, eivät edulliset opiskelijasähkösopimukset poikkea muista sähkösopumukista juuri lainkaan.
Tyypillisesti opiskelijasähköä tarjotaan uusiutuvana energiana, jonka lisäksi voit saada bonuksia tai etuja. Näitä bonuksia ja etuja ovat mm. lahjakortit johonkin liikkeeseen, sähkösopimukset ilman perusmaksuja tai kiinteät kuukausipaketit halvempaan hintaan. Vaikka kiinteähintainen sopimus voi olla helppo ja yksinkertainen ratkaisu opiskelijalle, kiinteä sähkösopimus voi oikeasti olla jopa kaksi kertaa kalliimpi, kuin sähkön kulutuksen mukaan oleva sähkösopimus.
Mikä sopimustyyppi on paras ratkaisu opiskelijalle?
Opiskelijana voit valita sähkösopimuksen määräaikaisena, toistaiseksi voimassa olevana tai kiinteähintaisena kuukausipakettina. Suurin osa edullisista opiskelijasähköistä on tarkoitettu kerrostalo- tai soluasuntoihin, mutta toki voit sopia sähkösopimuksen mihin tahansa asumismuotoon.
Määräaikainen sähkösopimus
Kun solmit määräaikaisen sähkösopimuksen, sähkön hinta kuukaudessa pysyy samana koko sopimuskauden aikana. Voit solmia 12 kk:n, 24 kk:n tai 36 kk:n sähkösopimuksen, jolloin sitoudut koko sopimusajan samaan hintaan.
Ainoana poikkeuksena on kolmen vuoden määräaikainen sopimus, jonka voit kilpailuttaa halutessasi jo kahden vuoden jälkeen. Toinen poikkeustilanne on muutto, aina ei nykyinen sähkösopimus sovellu uuteen asuntoon, jolloin määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta.
Määräaikaiset sähkösopimukset sisältävät sähkönsiirron perusmaksun, joka on kuukausittain sama. Tavallisesti perusmaksu on aina alle 10 euroa, tämä tulee maksaa aina, vaikka et kuluttaisikaan lainkaan sähköä. Osalla sähköyhtiöistä on valikoimassaan myös sähkösopimuksia, missä ei kuukausimaksua ole.
Perusmaksuttomat sähkösopimukset
Opiskelijana sinulla on mahdollisuus sopia sähkösopimus, jossa ei ole lainkaan perusmaksua. Tällainen sähkösopimus on yleensä edullisin pieneen kerrostaloasuntoon, koska sähkönkulutus on vähäistä. Kun sähkönkulutus on vähäistä, voit huomata, että suurin osa sähkölaskustasi muodostuu paikallisen sähköyhtiön perusmaksusta.
Kiinteähintaiset kuukausipaketit
Valtaosa edullisista opiskelijasähköistä on kiinteitä kuukausipaketteja. Kuten perusmaksuttomat määräaikaiset sähkösopimukset, näissä sopimuksissa ei ole erillistä perusmaksua tai sähkön hintaa. Tosin kiinteän kuukausipaketin voi solmia joko toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena. Maksat aina saman suuruisen hinnan kuukausittain, ellet ylitä pakettiisi sovittua kWh- tuntihintaa.
Kun solmit kiinteää kuukausipakettia, tarkista kokonaisvuosikulutuksesi edellisistä sähkölaskuistasi. Paketteja on tarjolla monilla sähköyhtiöillä eri kokoisia, mitä enemmän sähköä kuluu, sitä korkeampi on pakettihinta. Ota huomioon, että pakettihinnat ilmoitetaan tavallisesti vuositasolla, ei kuukausitasolla.
Huonona puolena näissä sopimuksissa on, että jos ylität pakettisi, joudut yleensä maksamaan ylimenevältä osalta sähköyhtiön markkinahintaa, joten sähkölaskusi voi olla suuri. Tästä syystä on tärkeää valita juuri oikean kokoinen paketti, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Toinen huono puoli on, että vaikket kuluta sähköä esim. kuukauden loman aikana yhtään, saat silti samansuuruisen sähkölaskun joka kuukausi.
Toistaiseksi voimassa oleva opiskelijasähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on huoleton valinta, koska sen on voimassa aina niin kauan kuin haluat. Kuten jo aiemmin tuli esiin, voit valita edullisen opiskelijasähkön joko kiinteänä kuukausipakettina tai sen sijaan vaihtelevana tai pörssisähkön markkinahintaan sidottuna.
Vaihtelevan hinnan sähkösopimuksissa on eri hinta esim. päivä- ja yöaikaan tai kesä- ja talviaikaan. Talvella sähkönkulutus on suurempaa, joten myös sähkölaskusi tulee olemaan suurempi. Jos pystyt ajoittamaan kaikki kotiaskareet yösähkön aikaan kello 22- 07 ajalle, voi yösähkö olla edullisin opiskelijasähkö.
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi solmia myös pörssisähkön hinnalla. Suomi kuuluu Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa Nord Pool- pörssisähköön, jossa lasketaan sähkön hinta vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen. Maksat siis sähköä aina vain kulutuksesi mukaan, mutta ota huomioon, että sähkön hinta voi vaihdella todella paljon. Pörssisähkö ei ole paras valinta pieniin kerrostaloasuntoihin, koska näissä sopimuksissa perusmaksu on yleensä suurehko.
Ympäristöystävällinen opiskelijasähkö
Yhä useampi ja useampi sähköyhtiö on huomioinut nuorten ja opiskelijoiden huolen ilmastonmuutoksesta. Tästä syystä usea edullinen opiskelijasähkösopimus tarjotaan uusiutuvalla energialla. Kun valitset ympäristöystävällisen, hiilineutraalin ja fossiilivapaan sähkön, voit olla varma, ettei sähköä ole tuotettu ydinvoimalla, vaan tuuli-, vesi- ja aurinkoenergialla.
Mikä sitten on edullisin opiskelijasähkö?
Useimmiten opiskelijana tulet asumaan opiskeluajan pienessä kerrostaloyksiössä tai soluasunnossa, jossa sähkönkulutus on todella pientä. Kerrostaloasunnoissa lämmitys sisältyy jo vuokraan, joten maksat vain kuluttamastasi sähköstä. Toisinaan sähkö voi jopa kuulua jo vuokraasi, jos asut opiskelija-asunnossa, joten tarkista tämä vuokrasopimuksestasi.
Koska tavallisesti sähkönkulutus on hyvin pientä, kannattaa sopimustyypiksi valita perusmaksuton sähkösopimus. Muista, ettei edullisin opiskelijasähkö, jota sähköyhtiöt mainostavat, ole aina edullisin. Vertaa ja kilpailuta eri sopimustyyppejä, niin tulet löytämään juuri sinun kotiisi ja tarpeisiisi sopivan ja edullisimman opiskelijasähkön.