Pörssisähkön hinta nyt ja huomenna
Pörssisähkö ei enää ole monellekaan vieras ja tuntematon vaihtoehto. Terminä se saattaa kuitenkin kuulostaa kuluttajan korvaan vaikealta ja vain suurten yritysten tarpeita täyttävältä vaihtoehdolta, mutta totuus on se, että pörssisähkö on ihan yhtä helppo vaihtoehto kuin muutkin sähkösopimukset.
Pörssisähkön läpinäkyvä ja jatkuvasti vaihtuva hinnoittelu voi parhaimmillaan tuoda kuluttajalle suurta säästöä, kun sähkönkulutus kohdennetaan vuorokauden halvimmille tunneille. Pörssisähkö voi myös olla hyvä tapa ottaa askel ympäristöystävällisempään suuntaan, sillä pörssisähkö on päästötöntä.
Mitä on pörssisähkö?
Kun puhutaan pörssisähköstä, sillä tarkoitetaan sähköä, joka muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Sen hinta muuttuu jatkuvasti kysynnän mukaan samalla tavalla kuin esimerkiksi arvopaperipörssissä vaihdettavat osakkeet. Kun esimerkiksi pakkanen paukkuu talven kylminä kuukausina, sähköä tarvitaan enemmän ja sähköyhtiöt ottavat kalliimpia tuotantolaitoksia käyttöön ja hinta kasvaa.
Kesällä taas sähköä ei tarvita yhtä paljon, jolloin kysyntä laskee, vaikka tarjontaa onkin riittävästi. Tämä tietysti johtaa alempaan sähkön hintaan. Suurimmat syyt pörssisähkön hinnan vaihtelulle ovat näin ollen sademäärät sekä säätila.
Nord Poolissa Suomen sähkön spot-hinta, eli sähkön tuntikohtainen hinta, muodostuu seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Edellisenä päivänä kello 12:30 (Keski-Euroopan aikaa – eli noin 14:00 Suomen aikaa) tiedetään siis, millä hinnalla sähköä saa seuraavana päivänä.
Läpinäkyvä hinnoittelu ja reaaliaikainen hinta
Kiinteähintaisen ja pörssisähkön suurin ero on se, että pörssisähkön hinta vaihtelee joka tunti. Hinta on siis aina markkinoiden sen hetken paras hinta, mikä tekee hinnoittelusta läpinäkyvää. Yrittäjänä sinun on mahdollista seurata reaaliajassa spot sähkön hinnan muuttumista. Saat tietoosi kunkin tunnin hinnan aina halutessasi.
Pörssisähkön edullisimmat hinnat
Kysyntää on vähemmän illalla ja yöllä, joten tällöin pörssisähkön hinta on alimmillaan. Pörssisähkösopimuksen avulla voit ottaa hyödyn irti hinnan vaihteluista ja säästää yrityksesi sähkölaskussa. Kun tiedät, kuinka sähkön hinta vaihtelee vuorokauden aikana, voit suunnitella sähkön käyttöä tehokkaammin. Keskittämällä sähkön kulutuksen vuorokauden edullisemmille tunneille, yritys voi onnistua säästämään pitkän pennin sähkölaskussa.
Tilastollisesti pörssisähkö on edullisempaa
Sähkön hinta voi silloin tällöin vaihdella tuntuvasti, mutta tilastojen valossa pörssisähkö on pitkällä juoksulla edullisinta sähköä.
Kun käytössä on pörssisähkösopimus, saamasi sähkölaskun loppusumma on aina eri suuruinen, mikä voi vaatia yrittäjältä jonkin verran enemmän stressin- ja riskinsietokykyä. Monet pitävät ennakoitavuudesta ja varmuudesta silloin, kun suunnitellaan yrityksen juoksevia kuluja ja budjettia, mikä tekeekin kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta houkuttelevan vaihtoehdon.
Kun sähkölaskujen keskimääräistä hintaa tarkastellaan tilastollisesti pitkällä juoksulla, pörssisähkö on kuitenkin edullinen vaihtoehto, koska hinta perustuu aina kysyntätilanteeseen. Esimerkiksi heinäkuussa lasku voi olla hyvin alhainen, kun kuumat kesäpäivät paukkuvat ulkona eikä tiloja tarvitse lämmittää. Toisaalta sähkölaskun summa kompensoituu esimerkiksi keskellä tammikuuta, kun lämpömittarin lämpölukema vetää pitkälle miinuksen puolelle.
Sähkön hintavertailu kannattaa tehdä vuositasolla saadakseen parhaan kokonaiskuvan. Vertaamalla esimerkiksi kiinteähintaista kaksivuotista sähkösopimusta pörssisähkön kokonaishintaan saman kahden vuoden ajalta, saatat huomata keskimääräisen hinnan oleva pörssisähkössä paljon alhaisempi.
Pörssisähkön hinta voi vaihdella päivä- ja jopa tuntikohtaisesti, mutta siihen tulisi suhtautua rauhallisesti ja ajatella sähkölaskua pidemmällä tähtäimellä.
Pörssisähkö: miten sähkölasku muodostuu?
Käyttöpaikan sähkönkulutusta tulee pystyä mittaamaan ja rekisteröimään joka tunti, jotta pörssihintaan perustuvan sähkösopimuksen voi solmia. Pörssisähkösopimuksen voi siis tehdä silloin, jos kulutuspaikan sähkömittari on luettavissa etänä.
Kun kuluttajalla on pörssisähkösopimus, sähkölasku muodostuu kuluttajan sähkönkäytön ja spot-hinnan perusteella. Tuntihintaan laitetaan päälle aina arvonlisävero ja sähköyhtiön oman marginaali.
Kun pörssisähköä myydään kuluttajalle, sähköyhtiö lisää kyseisen sähkön hintaan oman marginaalinsa ja kiinteähintaisen kuukausimaksun. Sekä kuukausimaksun että marginaalin hinta voi vaihdella sähköyhtiöittäin, joten kaikki pörssisähkön tarjoajat ja saamasi tarjoukset kannattaa kilpailuttaa huolellisesti maksimisäästön saamiseksi.
Kenen kannattaa käyttää pörssisähköä?
Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto kuluttajille, jotka haluavat säästää rahaa sähkölaskussa pitkällä tähtäimellä ja jotka ovat valmiita seuraamaan spot-hintoja. Kuluttajan pitäisi myös olla valmis joustamaan sähkönkulutuksessaan päiväkohtaisen hinnoittelun mukaan. Pörssisähköä on tietysti mahdollista käyttää samalla tavalla kuin kiinteähintaista sähköä, mutta sen hintahyöty voi tällöin jäädä kokonaan saamatta.
Sähkön markkinahintojen ollessa alhaalla, pörssihintainen sähkösopimus on erinomainen vaihtoehto. Pörssisähkön hinta kuvastaa tällöin reaaliaikaista hintaa siinä missä perinteisesti hinnoitellussa sähkössä hintojen lasku näkyy vasta monen kuukauden viiveellä, jos se näkyy lainkaan.
Pörssisähköä käyttävän tulisi huomioida, että yhtälö voi toimia myös toisin päin. Kun sähkön markkinahinta nousee jyrkästi, pörssisähköä ostava kuluttaja näkee tietysti hinnan nousun sähkälaskussaan paljon rajummin ja nopeammin kuin kuluttaja, joka ostaa kiinteähintaista sähköä.
Pörssisähkön käyttämistä voidaan omalta osaltaan verrata sijoittamiseen: vaikka lyhyellä aikavälillä saattaa näkyä rajujakin heilahteluja, pitkällä tähtäimellä pörssisähkö voi olla kuluttajan kannalta tuottoisampi vaihtoehto.
Kenen ei kannata käyttää pörssihintaista sähkö?
Pörssihintainen sähkö voi olla monella tavalla kannattava, mutta sitä ei suositella käytettäväksi ihan jokaiselle taloudelle. Parhaan hyödyn pörssisähköst saa irti silloin, kun käytössä on nykyteknologiaa ja sähkön hinnan vaihteluja on mahdollista seurata automaattisesti. Pörssisähkön hintaedun saamiseksi kuluttajan pitäisi myös pystyä jakamaan sähkönkulutusta ei vuorokaudenajoille.
Jos sähköä kulutetaan enimmäkseen päiväsaikaan, pörssisähköllä ei voi saavuttaa säästöjä. Esimerkiksi pienessä kerrostaloasunnossa pörssisähkösopimuksen kuukausimaksu syö jo niin suuren osan laskusta, ettei sen ostaminen ole kannattavaa. Suurimman hyödyn pörssisähköstä saavat he, joilla on omakotitalo ja sähkölämmitys. Tällöin pitkällä aikavälillä pörssisähkön keskimääräinen hinta on edullisempi.
Pieniä muutoksia tekemällä pörssisähkön tarjoama etu on mahdollista valjastaa omaksi hyödyksi. Ajastamalla sähkön käyttöä iltaan ja yöhön, voit saavuttaa säästöä edullisia tunteja hyödyntämällä. Pörssisähköä ostavan kannattaa hyödyntää nykyajan teknologiaa ja automatisoida toimet, jottei sähkön hintaa tarvitse olla itse koko ajan syynäämässä.
Pörssisähkön hinta nousi: mitä tehdä?
Spotsähkön hinnassa nähdään jatkuvasti vaihteluita ja vaihtelut voivat pahimmillaan olla hyvin suuria. Yhdellä viikolla sähkön spot-hinta voi olla esimerkiksi yli 120 senttiä per kWh, mutta seuraavalla se voi olla vain 7 senttiä per kWh.
Kun pörssisähkön hinta nousee rajusti, kuluttajan tulisi tarkastella omaa stressinsietokykyään ja saatavilla olevia vaihtoehtoja. Miten oma talous selviää siitä, jos sähkölasku onkin esimerkiksi kymmenen kertaa tavallista suurempi useamman kuukauden ajan?
Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lyhytaikainenkin sähkön hinnan nousu voi aiheuttaa suuria kustannuksia. Tällaisessa tilanteessa voit yrittää vaihtaa sopimuksen kiinteähintaiseen vaihtoehtoon mahdollisimman nopeasti.
Pörssisähkön hinnan noustessa hyvin korkeaksi, myös kiinteähintaisten sopimusten ehdot tiukentuvat, joskin hieman jälkijunassa.
Kannattaako pörssisähkö 2024?
Perinteisesti suomalaisia ovat miellyttäneet sellaiset sähkösopimukset, joissa sähkön hinta pysyy vakaana ja jotka solmitaan usealle vuodelle kerrallaan. Siksi Suomessa onkin paljon sähköyhtiöitä, jotka eivät tuota energiaa itse, vaan jotka hankkivat energiaa spot-hinnalla ja myyvät sen sitten kuluttajille.
Kiinteähintaisissa ja määräaikaisissa sähkösopimuksissa ei ole vikaa etenkään silloin, jos sopimuksen onnistuu nappaamaan sähkön ollessa edullisimmillaan. On kuitenkin syytä huomata, että kiinteähintaiset sähkösopimukset sisältävät aina jonkinlaiset turvan myyjälle sähkön hinnan rajun nousun sattuessa. Tällainen “vakuus” varmistaa sen, ettei myyjä myy sähköä missään vaiheessa tappiolla ja kyseinen vakuus siirtyy aina kuluttajan maksettavaksi jollakin tavalla. Pörssisähkössä tätä vakuutta ei ole, koska kuluttaja ottaa riskin sopimuksen tehdessään.
Pörssisähkö reagoi aina hintojen laskuun heti, jolloin voit hyödyntää sähkön hinnan laskemisen välittömästi. Tavallisessa kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinnan seuraaminen ja sen hyödyntäminen ei ole yhtä helppoa eikä suoraviivaista. Toisaalta on hyvä muistaa, että sama pätee myös päinvastoin: pörssisähkön hinta nousee ensimmäisenä.
Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat nykyään kuluttajille hintakaton, jolloin hän ei maksa ylimenevästä osasta. Näin ollen pörssisähkö voi monessa tilanteessa tulla kuluttajalle edullisemmaksi pidemmällä juoksulla kuin kiinteähintainen sähkösopimus.
Halvin pörssisähkö – miten sen löytää?
Sähkön hinta määräytyy pörssissä, joten se on aina sama kaikille sähköyhtiöille. Tämä tekee pörssisähkön vertailemisesta helppoa, sillä ainoa vertailtava elementti on sähköyhtiöiden veloittamat marginaalit ja kuukausimaksut.
Halvin pörssisähkö löytyykin vertailemalla eri sähköyhtiöitä ja pyytämällä heiltä tarjouksia. Vertaile marginaaleja, kuukausimaksuja ja mahdollisia muita kuluja selvittääksesi, mikä on sinulle sopivin ja edullisin vaihtoehto.
Hyvät ja huonot puolet 2024
Pörssisähkö ei ole käsitteenä kovin vaikea ja sen käyttäminen on helppoa ja parhaimmillaan voi auttaa myös säästämään rahaa. Pörssisähkön käyttämisellä on kuitenkin muutamia oleellisia hyviä ja huonoja puolia.
Hyvät puolet
- Pörssisähkö voi ennen kaikkea auttaa säästämään rahaa. Kun omaa sähkönkulutusta suunnitellaan spot-hintojen mukaan ja sähkön hintaa ollaan valmiita seuraamaan, pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto kuluttajalle.
- Etenkin omakotitalossa asuva ja sähkölämmitystä käyttävä kuluttaja voi hyötyä pörssisähkön käyttämisestä.
Huonot puolet
- Pörssisähkön hinta vaihtelee paljon, mikä voi olla sekä hyvä että huono asia. Jos pörssisähkön hinta nousee rajusti, kuluttaja tuntee sen heti kukkarossaan.
- Lisäksi pörssihintainen sähkö ei välttämättä ole paras ratkaisu pienessä kerrostaloasunnossa asuvalle, sillä pörssisähköyhtiön veloittama marginaali ja kuukausimaksu voivat syödä suuren osan sähkölaskusta.
Yhteenveto
Kuluttajan on mahdollista ostaa sähköä kahdella tavalla: kiinteällä hinnalla tai spot-hinnalla. Kiinteähintainen sähkösopimus tarkoittaa sitä, että lasku on sama joka kuukausi huolimatta siitä, kuinka paljon sähkön hinta nousee tai laskee markkinoilla. Spot-hinnat ovat taas reaaliaikaisia hintoja, jotka vaihtelevat joka tunti.
Pörssisähkön ostaminen on tutkimusten mukaan aina pitkällä juoksulla paljon edullisempaa kuin kiinteähintaisen sähkön ostaminen. Pörssisähkön tarjoaman hintaedun hyödyntäminen vaatii kuitenkin sähkön hinnan seuraamista aktiivisesti sekä oman kulutuksen kohdentamista edullisimmille tunneille ilta- ja yöaikaan.
Pörssihintaisella sähköllä on siis sekä hyvät että huonot puolensa ja kuluttajan tulisi harkita, onko pörssisähkö omaan kulutukseen sopiva vaihtoehto.
Jos valitset pörssisähkön käyttämisen, muista vertailla sähköyhtiöitä varmistaaksesi, että tarjouksessa oleva kuukausimaksu ja marginaali ovat mahdollisimman alhaiset.
Usein kysytyt kysymykset
Onko pörssisähkö halvempaa?
Tutkimusten mukaan pörssisähkö on pidemmällä aikavälillä edullisempaa, vaikka sähkön hinta saattaakin vaihdella rajusti lyhyellä aikavälillä. Pörssisähkön käyttämisestä kannattaa kuitenkin lukea lisää selvittääksesi, sopiiko se sinulle.
Mistä pörssisähkön hinta muodostuu?
Pörssisähkön hinta rakentuu Nord Pool-pörssin Suomen hinta-alueen määrittämästä spot-hinnasta, eli sähkön tuntihinnasta. Spot-hinta annetaan vuorokauden jokaiselle tunnille ja sen lisäksi kuluttajien pitää maksaa myös sähköä myyvän yrityksen marginaali, eli välitysmaksu sekä mahdollinen perus- tai kuukausimaksu.
Mitä on pörssisähkö?
Pörssisähkö on sähköä, jota kuluttaja voi ostaa reaaliaikaisella hinnalla markkinoiden kehityksestä riippuen. Kuluttaja maksaa pörssisähköstä sähkön tuntihinnan sekä sähköä myyvän yrityksen marginaalin sekä mahdollisen kuukausimaksun. Sähkönkulutusta kohdentamalla kuluttaja voi hyödyntää vuorokauden edullisimpia tunteja ja onnistua säästämään sähkölaskussa pitkän pennin pitkällä tähtäimellä.
Miten pörssisähkö eroaa kiinteähintaisesta sähköstä?
Kiinteähintainen sähkö pysyy samana määräaikaisen sopimuksen verran huolimatta siitä, kuinka paljon sähkön hinta nousee tai laskee markkinoilla. Kuluttajan sähkölasku pysyy siis suhteellisen samana. Pörssisähkön hinta puolestaan vaihtelee joka tunti ja se näkyy myös sähkölaskussa.
Kuinka usein pörssisähkön hinta muuttuu?
Pörssisähkön hinta muuttuu tunneittain, eli 24 kertaa vuorokaudessa.
Mitkä tekijät vaikuttavat pörssisähkön hintaan?
Pörssisähkön hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten sähkön tuotantokustannukset, sääolosuhteet, vuodenaika, energian kysyntä, polttoaineiden hinnat ja päästöoikeuksien hinnat.
Mikä on pörssisähkön hinta tällä hetkellä?
Pörssisähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Tämän hetken hinnan voi tarkistaa sivustomme yläreunasta.
Miten pörssisähkön hinta vaihtelee vuorokauden aikana?
Pörssisähkön hinta on tyypillisesti korkeimmillaan aamulla ja illalla, jolloin sähkön kysyntä on suurinta. Yöllä hinta on yleensä matalampi vähäisemmän kulutuksen vuoksi.
Mitkä ovat pörssisähkön hinnan keskiarvot eri ajanjaksoilla (päivä, viikko, kuukausi, vuosi)?
Pörssisähkön hinnan keskiarvot vaihtelevat ajanjaksoittain. Päivän, viikon, kuukauden ja vuoden keskiarvot voi tarkistaa sivustoltamme.
Kenelle pörssisähkösopimus sopii parhaiten?
Pörssisähkösopimus sopii parhaiten kuluttajille, jotka ovat valmiita seuraamaan sähkön hinnan vaihtelua ja mukauttamaan kulutustaan edullisempiin ajankohtiin. Se vaatii aktiivisuutta, mutta voi tuoda säästöjä.
Miten pörssisähkön hinnan vaihteluilta voi suojautua?
Pörssisähkön hinnan vaihteluilta voi suojautua esimerkiksi tekemällä kiinteähintaisen sähkösopimuksen tai valitsemalla pörssisähkösopimuksen, jossa on hintakatto.
Miten sähkön kuluttaja voi hyötyä pörssisähkön hinnan vaihteluista?
Sähkön kuluttaja voi hyötyä pörssisähkön hinnan vaihteluista ajoittamalla sähkön käyttöä edullisempiin ajankohtiin, kuten yöaikaan. Älykkäät kodinkoneet ja energianhallintajärjestelmät voivat auttaa optimoimaan kulutusta.
Mistä voin seurata pörssisähkön hinnan kehitystä reaaliajassa?
Pörssisähkön hinnan kehitystä voi seurata reaaliajassa esimerkiksi sähköyhtiöiden omilta sivuilta, sähköpörssi Nord Poolin sivuilta tai Fingridin ylläpitämästä Tuntihinta-palvelusta. Näet myös sivuiltamme tuntikohtaisen hinnoittelun tänään sekä huomenna.